Д-р Николай Радулов: Цветанов ще бъде пожертван

Д-р Николай Радулов: Цветанов ще бъде пожертван

Кой стои зад бомбата, която избухна пред редакцията на в. „Галерия"? Предполагам, че версиите на работещите по случая от Министерство на вътрешните работи са много и разнообразни. Защото, ако направим прочит на вестника само за един месец, ще видим, че има достатъчно дописки, които са създали проблеми в личния живот или в бизнеса на много богати хора. За по-голямата част от тях не е проблем да наемат някой за сплашване. Това според мен е по-приемливата версия. Версиите, че това са си го направили от вестника или пък, че е политическа поръчка за сплашване са по-скоро начини на политическо говорене и не са близки до реалността.

Дори и да сте прав тук става дума за свободата на журналистиката… Да, така е, защото, каквото и да си говорим, взривът пред една редакция означава, че свободата на журналистиката е застрашена. Но според мен тук има други, много по-сериозни проблеми, които са свързани със станалото. Защото, от отговорни фактори във властта се говори, че този взрив е бил предварително известен и въпреки това не е бил предотвратен. А това означава, че тезите, които защитавах само преди 2-3 седмици след атентата на летище Домодедово са абсолютно валидни.

Какво Ви притеснява? Ние реално не сме готови за противодействие на терористичната дейност. Не е възможно насред София да гръмне взрив и след като предварително е било известно, че нещо такова ще се случи, в рамките на 24 часа извършителят да не е намерен. Има и друго важно нещо. Знаете, че в момента във връзка със случая със специалните разузнавателни средства се прави много сериозна проверка за начина и мястото на изтичане на тази информация. Ако оставим настрани политическите нюанси – нека с тях се занимават политиците – това е изключителен пробив в сигурността на работата на МВР.

СРС-тата ли са единствения проблем на МВР? Не, ние имахме големи проблеми и с работата със секретните сътрудници. И досега министерството не може да се възстанови от последствията от тази безумна истерия по така наречените „дела на доносници" и т.н. Сега проблеми започват да се оформят и около специалните разузнавателни средства. Затова МВР, както и ДАНС, работят да се изясни кой е изнесъл информацията и как така е станало, че тя е попаднала в медиите. И мисля, че от тази гледна точка се оформя един много сериозен проблем – след като се извършва такава проверка, би трябвало редакцията на в. „Галерия", която е едно от местата, където се получават т. нар. флашки, да е под наблюдение.

Това означава ли, че извършителят е известен? Има две възможности. Или в МВР нищо не се върши професионално и редакцията не е била под наблюдение, или всичко се прави професионално, наблюдава се и извършителят е известен, но поради някакви причини досега не е обявен за разкрит.

Значи може да е била наблюдавана и срещата вечерта преди взрива на Явор Дачков с потенциални информатори точно на това място? Аз чух за тази среща на г-н Дачков, но не ми се ще да повярвам, че тя по някакъв начин е повлияла на станалото на другия ден сутринта. Не ми се ще, след като толкова години отричахме съветските и руските модели, случващото се в България да започне да прилича огледално на ставащото в Русия – налагане на терор над журналисти.

Една от тезите за взрива пред „Галерия" е, че това е направено заради посещението на четирима еврокомисари в България. Не вярвам! Обстановката у нас е такава, че, ако тези членове на Еврокомисията се бяха появили предния ден, а не на 10 февруари, щяха да станат свидетели на убийство. Ако бяха дошли четири дни по-рано щеше да има въоръжен грабеж, а ако бяха пристигнали десет дни по-рано щеше да има друго престъпление. Просто престъпленията у нас са вече ежедневие. Очевидно противодействието им е на много ниско ниво и когато й да дойде някой представител на ЕС никой няма да спре да извършва престъпление, заради това, че той е дошъл. Не мисля, че бандитите в България първо прочитат вестниците сутрин, за да разберат трябва ли или не да вършат престъпления през деня.

Значи не вярвате в „патриотизма" на българския ъндърграунд? Ни най-малко, едва ли някой негов представител се притеснява, че като дойде някой от Брюксел всичко трябва да е тихо и спокойно. Напротив, смятам, че бандитизмът отново излиза на улиците, както през 90-те години на миналия век.

Президентът Първанов твърди, че това е така, защото престъпниците нямат респект от МВР. Това донякъде е така, но мисля, че по-важното, което довежда до тази ситуация е, че гражданите нямат доверие на органите за обществен ред и сигурност. Те не се чувстват защитени от тях! Нещо повече, те не чувстват служителите на тези органи като техни защитници. Това е много сериозен проблем, който, колкото и да е куриозно, довежда до прекрасни статистически резултати за тези служби.

Какво имате предвид? Когато хората нямат доверие във властта, а станат обект на престъпление те не подават жалби в МВР. Същото става и когато гражданите станат свидетели на престъпление – те просто не съобщават известната им информация, тъй като според тях това е безсмислено упражнение.

Криминалните рубрики на медиите обаче преливат от престъпления. Четейки пресата и аз виждам, че всеки ден стават най-различни престъпления – от кражби през въоръжени грабежи и убийства до нападения над банки. Интересното е, че понякога в едната колона на даден вестник има изказване на някой от управляващите как е смазана престъпността, а в съседната колона се описва поредното престъпление.

Премиерът Борисов постави на Цветлин Йовчев и на Цветан Цветанов като условие за оставане на постовете им разкриването на взрива пред „Галерия". Аз мисля, че специално Цветлин Йовчев няма да пострада в този случай, защото ДАНС, която е обявена в публичното пространство като контраразузнавателна информационна служба, може с лекота да се дистанцира от него. Изобщо конструкцията на ДАНС е такава в момента, че тя може да бъде изпратена да работи по всичко и може да избяга от отговорност, когато си пожелае.

А що се отнася до министъра на вътрешните работи? Облаците над неговата глава много силно се сгъстяват. Защото, ако той няма вина за това, което се случва в България – за тази вилнееща престъпност – тогава ние се питаме кой е отговорен?

Цветанов многократно заявява, че той ще поеме политическата отговорност… Да, но тогава аз започвам да се питам дали идеята му за „поемане" на политическа отговорност не е като тази, която навремето изартикулира Филип Боков – че той поема вината с мезета?!

Не сте ли прекалено саркастичен? Не, защото не виждам в държането на министър Цветанов дори и най-малко неудобство, което е фрапиращо! Защото след цялата пропагандна кампания, която се водеше близо една година около т. нар. организирана престъпност, виждаме само как един след друг заподозрените излизат от ареста. И крайният резултат като че ли ще е издаването им на индулгенции и повече никой няма да може да ги обвини в престъпна дейност, дори да е бил свидетел на нея. И аз започвам много сериозно да се питам на кого помагат тези знакови задържания?

Кой ще плати сметката за всичко това? Според мен този, който ще бъде жертван ще е Цветанов.

Но не защото сините и червените искат оставката му. Не, той ще си отиде не защото не може да управлява такава структура като Министерство на вътрешните работи, ще си отиде не защото животът показа, че е вреден за националната сигурност, а за да не създава отрицателен имидж на ръководителя си Бойко Борисов. Ние видяхме, че премиерът с лекота се отказва от съратниците си, когато личният му рейтинг бъде застрашен. По всичко личи обаче, че този път Бойко Борисов ще се раздели с Цветан Цветанов с неохота!

Вирни се горе