Д-р Момчил Хубчев: Въпреки пандемията, да не пренебрегваме и пациентите с хронични заболявания

Д-р Момчил Хубчев: Въпреки пандемията, да не пренебрегваме и пациентите с хронични заболявания

Д-р Хубчев, наблюдавате ли ръст на заболелите от коронавирус през последните дни и засилва ли се натиска към здравната система?

Да, говори се вече за трета вълна, която настъпва и в нашата област. През последните две седмици прави впечатление, че нараства броя на болните с КОВИД-19. По отношение на нашето отделение ние все още приемаме болни със Захарен диабет тип 2. Впечатлението ни е, че те са с доста недобре поддържано ниво на кръвната захар в последните няколко месеца, което означава, че тези пациенти в последната година на пандемия останаха на заден план. Захарният диабет е хронично заболяване и прави впечатление, че тези пациенти са недобре компенсирани по отношоне на тяхното заболяване, а те са един рисков контингент, не само за миокарден инфаркт, исхемичен инсулт, но и като рисково заболяване от Ковид – 19. Да, през последната седмица наистина нараства броя на пациентите с КОВИД-19. Все още не сме на това критично ниво, което да носи риск за здравната система.

От началото на пандемията вие сте на първа линия. Какво ви прави впечатление, относно развитието на болестта?

Може би последните ми впечатления относно т.н третата вълна са,че освен симптомите, които засягат белия дроб – температура, задух, кашлица се добавя и друг симптом – на гастроинтестиналния тракт. Много пациенти са с болки в корема, повръщане, разстройство. Не бих казал, че е основен, но като че ли започва да преобладава през последните няколко седмици. Колегите, които работят в тези отделения по-добре могат да кажат.

Увеличи ли се броя на хората, които се тестват във вашата Микролаборатория?

Да, като управител на ДКЦ мога да кажа,че в нашата лаборатория напоследък освен ПСР тестове се правят и количествени изследвания за антитела. През последните две седмици има увеличение на броя желаещи да си направят подобни тестове. Доколкото знам през последните седмица около 200 човека са направили тест за антитела.

Вие бяхте един от първите медици, които се ваксинираха, как понесохте ваксината, имате ли вече изграден имуннитет?

Да, аз бях един от първите, които се ваксинирах. Не бих казал, че имах странични реакции, единствено лек дискомфорт в мястото на убождането. Иначе други странични действия, като температури, или симптоми на вирусна инфекция не съм получил. Мисля, че това е пътя – ваксиниране на населението за избавянето от тази пандемия.

Направих си тест, след втората игла през февруари, и титъра на антителата, които имам е доста добър.

Човек, които е ваксиниран може ли да заразява и самият той да се зарази с КОВИД-19?

Да може да се пренася вируса, тоест да заразява и самият той може да боледува от Ковид – инфекция. Това, че имаме антитела, макар и изкуствено създадени, не ни защитава от разболяване и заразяване с Ковид, но предразполага към едно по-леко протичане. Колко време обаче ще ни пазят тези антитела, предстои да разберем.

Като председател на РЛК- Смолян ви питам, ваши колеги -спешни медици, обявиха, че са за затягане на мерките, защото натискът нараства.Вашето мнение какво е? Смятате ли,че трябва да се затегнат мерките?

Действително последните седмици наблюдаваме едно плавно нарастване на броя заразени и натиск към системата. Може би е съвпадение, че по-голяма част от мерките отпаднаха – започнаха да работят заведения, фитнеси, масови мероприятия,но, според мен, трябва да има по-голяма строгост, особено през март, когато се очаква третата вълна. Да бъдем по-отговорни и стриктно да спазваме мерките.

Вирни се горе