Д-р Мими Кубатева: Училищата са готови за новата учебна година

Д-р Мими Кубатева: Училищата са готови за новата учебна година

Всичките 74 училища в област Смолян са в готовност за започване на новата учебна година

Д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ – Смолян

  • Д-р Кубатева, готови ли са училищата за започване на новата учебна година?

  • Извършените от служители на Регионалната здравна инспекция в Смолян проверки за готовността на училищата за първия учебен ден показват, че всички отговарят на здравно – хигиенните изисквания. Директорите на 6 учебни заведения са изпълнили издадените през миналата учебна година предписания за освежаване на класните стаи, кабинетите и коридорите, за ремонт на санитарните възли, за ремонт и подмяна на учебна мебел. В други 3 училища ремонтните дейности трябва да са приключили до първия учебен ден.

Очертава се тенденция към по-голяма ангажираност на директорите на училища по отношение на предписаните мероприятия от органите на РЗИ. И през тази година установихме значително подобрение на материално – техническата база на училищата. В голямата си част те са с обновен сграден фонд. Извършено е саниране на сградите чрез: подмяна на дограма, външна изолация, ремонт на покривите; подновяване и поддържане на осветителните системи; профилактика и ремонт на отоплителните инсталации и осигуряване на достатъчни количества гориво за отоплителния сезон. Подновена е и учебната мебел. Много от тях вече са с осигурена топла течаща вода и сапун на мивките в санитарните възли. Училищата, в които няма изградени физкултурни салони са приспособили и оборудвали класни стаи за провеждане на обученията по физическо възпитание и спорт. Всички учебни заведения разполагат с открити спортни площадки.

  • Колко училища бяха проверени?

  • В 37 от общо подлежащите на контрол 39 здравни кабинета в училищата са спазени изискванията на Наредба 3/2000г. Разполагат с нужното обзавеждане и оборудване – шкаф за оказване на спешна помощ, лекарства и инструментариум. От тази година кабинетите се регистрират по Наредба № 9 като обществени обекти.

  • А как стои въпроса в детските градини?

  • От подлежащите на контрол 67 детски заведения са проверени 62. Повечето от обектите отговарят на здравните изисквания. На директорите на 7 от детските градини са връчени предписания за извършване на ремонтни дейности, касаещи най- често санитарните възли, пребоядисване на стени, тавани и подмяна на подови настилки. Срокът за тяхното изпълнение е 30.09.2011г.

Във връзка с влизането в сила от 15 септември 2011г. на Наредба № 6 за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения, РЗИ – Смолян организира среща с директорите и медицинските специалисти от детските градини на територията на община Смолян, на която освен промените в Наредбата ще се обсъдят и конкретните задължения на отговорните за здравословното хранене на малчуганите институции. В началото на новата учебна година РЗИ – Смолян ще подари на всички начални, основни и средни общообразователни училища в региона 200 диска с компютърна игра „Разходка по улица Безопасна”. Инициативата е в рамките на предстояща кампания по безопасност на движението, имаща за цел намаляване на пътния травматизъм с деца.

Вирни се горе