Д-р Мими Кубатева:Чакаме грип в края на януари. РЗИ– Смолян разполага с антивирусни препарати

Д-р Мими Кубатева:Чакаме грип в края на януари. РЗИ– Смолян разполага с антивирусни препарати

Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева

--Д-р Кубатева, кога се очаква грипна вълна?

— Чакаме грип в края на януари. РЗИ– Смолян разполага с антивирусни препарати, които ще бъдат предоставени на общопрактикуващите лекари. Очаква се грипната вълна да пристигне у нас към края на януари и да се развие основно през февруари 2013 година. Най-често циркулиращите през сезон есен – зима на 2012/ 2013 година грипни щамове ще бъдат:

  • Щам А(H3N2), познат още като Виктория, който от 1968 г. насам е основен причинител на сезонните грипни вълни в Европа и у нас. Той дава поражения най-вече при децата и при възрастни хора над 60 години.

  • Щам от типа В, познат като Уисконсин. Той пък е потомък на вируса Брисбейн и също е изолиран за пръв път в Австралия. Обикновено на него се дължат само 2-3 процента от заболяванията, но миналата година той неочаквано се активизира и причини 20 на сто от случаите.

  • Щам от типа AH1N1, наричан още Калифорния. Той е наследник на свинския грип, но се очаква т.г. да има много малък потенциал. Засяга най-вече малките деца и хората в млада възраст. Вероятно възрастните имат някакъв вид имунологична памет и устояват на този вирус.

Гореспоменатите щамове са съдържат във всички ваксини, така че хората, които са се ваксинирали, могат да очакват, че са защитени или поне заболяването при тях ще мине по-леко.

— Какви са симптомите, по които може да се познае грипа?

— Заболяването започва внезапно, с втрисане, с болки в мускулите и ставите, силна отпадналост, главоболие, което не минава от обикновените лекарства. Вирусът е силно заразен, предава се по капков път и ако в семейството има болен, обикновено всички вкъщи го прихващат. Симптомите се развиват до два дни, първоначално кашлица и хрема няма, температурата може да стигне до 38-39 градуса. Вирусът се развива само в белите дробове и засяга дихателните пътища, но при размножаването си взаимодейства с местната имунна система, което води до появата на т.нар. оксидативен стрес (отклонение в обмяната). Продуктите на този стрес не само предизвикват първите сиптоми на заболяването, но увреждат малките съдове и могат да увредят всички органи и системи в организма – централната нервна система стомаха, жлезите с вътрешна секреция и пр., обяснява ученият. Затова грипът е заболяване на целия организъм и лечението му трябва да бъде комплексно.

— Какво трябва да правим още при първите симптоми?

— Много е важно вирусът да се атакува в първите два дни. Болният трябва да се справи с пораженията в белите дробове, да засили имунната си система, да се пребори с оксидативния стрес.

При възникване на заболяване или при влошаване на налично хронично заболяване консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е строго препоръчителна. Това е важно условие за успешен изход от заболяването, както и за ограничаване на разпространението на вируса в ученическите колективи. Не се препоръчва самолечение!

Употребата на алкохол и цигари намаляват защитните сили на организма и го правят по–податлив на вирусни заболявания. Здравословното хранене и богатото на белтъчини, плодове и зеленчуци меню, укрепват имунната защита.

Антивирусните препарати (тамифлу, реленца) могат да се използват с лечебна цел след лекарско предписание. Както и при другите заразни заболявания, една от най-важните профилактични мерки за предпазване от грип е спазването на хигиена и особено честото измиване на ръцете с вода и сапун. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички за ръце, както и дезинфектанти за ръце на алкохолна основа.

— А могат ли болните да се лекуват в домашни условия?

— Болните могат да се лекуват и у дома – изолиране в отделна стая, ограничаване на физическата активност, осигуряване почивка, здравословен сън и хранене, редовно проветряване на помещението. При кашляне и кихане да се спазва т..н. “респираторен етикет” – закриване на устата с ръка или кърпа, която след това да бъде изхвърлена в кошче за отпадъци. Да се избягва докосването с ръце на очите, носа и устата.

При заболяване се препоръчва домашен режим, стриктно спазване на назначената от специалист терапия (при наличие на такава), ограничаване на социалните контакти с цел преустановяване на разпространението на вируси.

Вирни се горе