Д-р Кехайов:Редно ли е председател на БЛС да получава възнаграждение два пъти по-високо от това на премиера?

Д-р Кехайов:Редно ли е председател на БЛС да получава възнаграждение два пъти по-високо от това на премиера?

Д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточноевропейския медицински форум, пред Агенция “Фокус”.

— Д-р Кехайов, кои са основните очаквания от 54-ия редовен събор на Българския лекарски съюз?

— Съборът на Лекарския съюз се очаква с изключителна надежда от всички лекари в България, които, за съжаление, в последните три години се чувстват предадени от настоящото ръководство на Лекарския съюз. Не бяха изпълнени основни решения, взети от висшия орган на Българския лекарски съюз. Настоящият председател, без да има пълномощия от лекарите, подписа прехвърлянето на милиард и четиристотин милиона лева от парите на здравноосигурените към бюджета и той носи огромна отговорност и пред лекарите, и пред българското общество, защото тези пари днес са изключително необходими предвид тежката ситуация, в която се намира здравеопазването.

Той носи основната вина за подписа си, защото го даде еднолично. Недопустимо е който и да било председател да си позволява такъв акт. Второ, ние очакваме истински отчет на този събор, а не опит за театрална постановка в театъра на Плевен, където ще се проведе съборът. Очакваме да се проведе дебат за настоящето и бъдещето на Българския лекарски съюз, но такъв в дневния ред не се предвижда. Очевидно, ръководството се страхува от това да води дебат с тези, които представлява. На много от въпросите, които коректно отправихме на предишните събори, и до този момент няма отговор.

Един председател на БЛС няма морала да каже какви възнаграждения получават той и екипът му в тежката ситуация, в която се намират българските лекари днес, а младите лекари напускат страната и дори нямат заплати. Самият той не е дал този отговор, но аз имам съмнения защо не го прави. Защо не е направен отчет за дейността на УС на БЛС до този момент и не е представен пред събора. Това е изключително грубо нарушение. Става въпрос за незаконно похарчени повече от два милиона лева, събрани средства за последните две години. Недопустимо е той, без да работи пълноценно и на двете места – и в ДКЦ в Русе, и в Българския лекарски съюз – да получава възнаграждения, два пъти повече от премиера на Република България и равни на сумата от възнагражденията на директора на Здравната каса и председателя на парламентарната Комисия по здравеопазването и министъра на здравеопазването. Той трябва да даде този отчет и го дължи на лекарите сега.

Недопустимо е поведението му и по отношение неизпълнение решенията на събора, което означава, че ръководството се откъсна и тотално раздели от тези, които представлява. Еднолично се вземат решения, което е в противоречие с Устава на организацията. Това е конгресът на надеждата за българските лекари. Трябва да бъде очертана недвусмислена, ясна, кратка и съдържателна програма за бъдещето на българските лекари.

Те се нуждаят от икономическа и правна защита, каквато в момента не получават. Подготвен е един кух, празен от съдържание, доклад, за който е предвиден само един час обсъждания. Очаквам, че делегатите този път ще кажат всичко, което мислят, ще вземем най-мъдрите и най-правилни решения. Предстои тежък събор. Неминуемо ще стане дума за нецелесъобразно похарчените средства в последните две години. Това, което може да се каже е, че българските лекари бяха окончателно предадени в национален и международен план и то не от кой да е, а от самото ръководство.

— Какви са нагласите на лекарските колегии в страната?

— Всички регионални колегии в страната, които изразиха становища, са единодушни, че ръководството не е оправдало очакванията, че върви след събитията. Доверието на самите лекари към ръководството на Съюза клони към нула. Затова е важно на този събор да се покажем зрели и отговорни, за да се върне и доверието на лекарите към Лекарския съюз, и доверието на българското общество към лекарите.

— Как ще коментирате позицията, която зае досегашният председател д-р Цветан Райчинов, в подкрепа на отстранената шефка на Здравната каса д-р Нели Нешева?

— Този коментар е в контекста на това, което вече казах – за огромните възнаграждения. Ако се даде публичност, ще разберете какви са били възнагражденията. Неговото изказване е напълно неадекватно. Това не е изказване на председател на Лекарския съюз. Не може парите и санкциите, които в повечето случаи са субективни и неоснователни, да отиват за стимулиране на който и да било директор, служител и т.н. По-добре е тези пари от санкциите да отиват за болни деца или за младите лекари на България. Поведението му по този въпрос не подлежи на коментар.

— Обаче в последните няколко години се подписват редовно договорите между Здравната каса и Лекарския съюз – това не е ли някакъв диалог?

— И тук си давам отговорите за подкрепата му за Здравната каса. Подписването на договор невинаги означава добра защита на лекарите и на обществото. Имало е години, в които договори не са се подписвали и нещата стояха значително по-добре. Защото с този акт Българският лекарски съюз участва във въвеждането на делегирани бюджети, в това да създава изкуствени изисквания за лечебните заведения, което води до фалит на общински болници, а хората няма къде да се лекуват. Сега е време да понесат отговорността си за това.

— Имаше няколко скандала в последните седмици, свързани с цените на лекарствата. Ще бъдат ли коментирани на събора?

— Този въпрос за финансирането и на медицинските дейности, и на медикаментите, е важен в контекста на ясна, прозрачна, национална здравна политика. Когато коментираме цените на лекарствата, трябва да коментираме цените на медицинските дейности и да си дадем отговор – защо цените на клиничните пътеки не са дофинансирани с 40 %; защо са толкова ниски цените на прегледите при специалистите; може ли един качествен преглед да струва 17 лева – отдавна трябваше да бъде 25 – 30 лева.

Може ли цената при общопрактикуващите лекари за преглед да бъде 8 лева – тя трябва да бъде достатъчно висока. В контекста на общите проблеми на системата въпросът за цените на лекарствата и за цялостното финансиране очевидно изисква нов, адекватен, обществено-политически съсловен дебат, открит, откровен. Цялото общество трябва да знае истината и да пристъпим към решаване на въпросите, защото системата на здравеопазването страда, а от това страдат и лекарите, и пациентите.

— Ще се кандидатирате ли отново за председател на Лекарския съюз?

— Това за мен не е нито цел, нито самоцел. Ако делегатите преценят, а тяхната дума е решаваща, възможно е да участваме, за да се изгради силен и мощен екип на Лекарския съюз, с ясна програма, който да покаже как трябва да се направляват действията на лекарите в правилна посока.

Вирни се горе