Д-р Кехайов:БЛС трябва да има по-адекватно поведение, а не да върви след събитията

Д-р Кехайов:БЛС трябва да има по-адекватно поведение, а не да върви след събитията

Д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ) коментира ситуацията за затварянето на болницата в Девин.

  • Д-р Кехайов, според Вас кой е виновен за затварянето на болницата и какви мерки трябва да се вземат за излизане от тази криза?

  • Това, което се случва не е от днес, то е резултат на проблемите в системата на здравеопазването и не е единичен случай. Виждаме какви са възможностите на регионалните власти за адекватни реакции, а друга тема е какъв е контрола, какво се случва днес на национално ниво и какви политици се формират. Случаят в Девин може да доведе до лавинообразна национална реакция, защото това са реалните проблеми на всички лечебни заведения. Някои от тях ги затварят, голяма част имат неефективен мениджмънт, а директорът на дирекция „Лечебни дейности” в министерството трябва да бъде освободен незабавно. Очевидно така се харчат и национални пари.

Ролята и мястото на националните институции в този процес и възможностите за отпускане на средства за балансиране интересите на гражданите и на медицинското съсловие са въпрос на механизми, с които от БЛС имат възможност да влияят – с Националния рамков договор, с това да не се допускат делегирани бюджети, да се правят изключения от основни изисквания, защото си спомняте какво се случи в тези десет години – изисква се например в една болница да има двама анестезиолози, което е проблем в някои региони и гражданите биват лишавани от възможността в условия на спешност да бъде спасен техния живот. Тук в областта живее 125 000 население и за хората от най-отдалечените региони е трудно да се придвижват. И ако проблемът тук е регионален и не направим съответния извод, то в момент, когато трябва да се очертае правилната политика, краткосрочна, средносрочна и дългосрочна, какво ще е поведението на тези, които утре ще развиват теории само предизборно? Ситуацията е изключително драматична. Не случайно подчертах преди време, че след криза се изпада в депресия при неовладяване на ситуацията и при толкова драматична картина, при липса на лекари и сестри. Аз провеждам срещи в цялата страна. Например в Златоград, където за 30 минути се събраха всички лекари, реакцията е друга, колегите са много етични, но отговорността на институциите е точно в това – в такива моменти да имат най-адекватно поведение.

  • Какви препоръки отправихте към БЛС?

  • Правя препоръка към Български лекарски съюз като институция представляваща лекарите в България за по-адекватно поведение на национално ниво, да не върви след събитията, а да поставя проблемите своевременно. Ето защо в Пловдив преди време поисках да се проведе по-рано събора. БЛС имат нужда от енергия, от това да се каже истината, а не да се прикрива. Това е отговорност, която всеки, на каквото и управленческо ниво да е, трябва да поеме. Що се касае до мениджмънта – какъвто е на ниво лечебно заведение, очевидно е такъв и на национално ниво. Има хора, които попадат от кабинетите в министерските кресла без никакъв управленчески опит. Ако сега направим един европейски одит не знам какво ще се случи в нашата система. Това не е единствения проблем – средствата в системата на здравеопазването са крайно недостатъчни. Какво да очакваме от един медицински център, ако го преструктурираме и някой плаща за дейността, която трябва да се извърши за един преглед на стойност 16 лева. Какво да очакваме и как структурите да си повишат финансирането и да извършват адекватни дейности, когато от две години цената на клиничните пътеки не се е качвала. Всички тези неща трябва да се отчетат, защото функционирането и възможността за преструктуриране изискват точно поставяне на проблемите такива каквито са.

Много може да се говори за това, но аз мисля, че ще бъде полезно всички институции трезво да оценят ситуацията, да вземат необходимите мерки и то не пожелателно. Трябва да има решение на въпроса. В момента ситуацията е остра. Трябва да се пристъпи към правилни национални политики.

  • Казахте, че провеждате срещи с лекари в страната, какво ще следва после?

  • След провеждането на срещи в цялата страна през месец септември, при много сериозно международно присъствие, ще направим международен конгрес, участието си в който вече потвърдиха и председателя на Световната медицинска асоциация и представители на СЗО. Тогава ще кажем обективно цялата истина в един обществено-политически дебат, открит и за медиите. Няма нужда повече от прикрития, защото от системата страдат всички и особено лекарите, които в момента нямат обществен престиж поради ситуацията в здравеопазването. Трябва да бъдат очертани ясно и точно проблемите, за да се постигне това, към което се стремим, ние трябва дадем пример като гражданска структура, като членове на този лекарски съюз – организация, създадена със закон, за това колко последователна и коректна трябва да бъде политиката и да се казват нещата такива каквито са. С превантивни мерки днес не може да излезем от ситуацията, необходимо е адекватно институционално поведение на всички нива.

Вирни се горе