Д-р Ивета Денчева: „Самонаблюдението, профилактичните прегледи при специалист и повишената здравната грамотност, биха намалили драстично случаите на рак на кожата”

Д-р Ивета Денчева: „Самонаблюдението, профилактичните прегледи при специалист и повишената здравната грамотност, биха намалили драстично случаите на рак на кожата”

- Немалка част от хората в България пренебрегват профилактичните прегледи и трудно биват мотивирани да посетят специалист при липса на определени оплаквания. Ниската здравна култура на населението обаче, сблъсква специалистите със запуснати случаи с рак на кожата, при които болни знаят заболяването си от месеци, дори от години, но се явяват на преглед вече получили различни усложнения. Страхът ли, д-р Денчева е основната причина за ненавременното посещение при дерматолог или схващането, че бенките не трябва да се пипат, за да не дадат разсейки?

Основните причини за ненавременното явяване при дерматолог са страхът от тежката диагноза и невярното схващане за нелечимостта на рака. Все още масово битува мнението, че махането на бенка е опасно и крие рискове. Когато човек чака дълго и отиде късно, въпреки операциите и други лечения, голяма част от болните умират, но причината не е в махането на бенката. Колкото по-рано бъде открит проблемът, толкова по-голям е шансът на човек да бъде спасен. В цял свят методът за лечение на злокачествените образувания на кожата е хирургичното им отстраняване. Своевременната намеса води до по-благоприятен изход за пациента.

- А каква трябва да е честотата на посещение при дерматолог, ако нямаме проблем?

Профилактичен преглед за рак на кожата е необходимо да се прави веднъж годишно. Особено бдителни трябва да бъдат няколко групи хора:

с фамилна история за меланом;

със светла кожа (изгарящи лесно и почерняващи трудно, които не „хващат” тен или той е с бакъреночервен цвят), с руси или рижи коси, сини очи;

с наличие на многобройни и диспластични бенки;

претърпели слънчеви изгаряния, особено в детството и юношеството, и особено тези с образуването на мехури;

посещаващите солариум;

работещите на открито.

Много важно като превенция е самонаблюдението. Всеки човек трябва 3 пъти годишно да оглежда своето лице, шия, деколте, гърди, корем и крака отпред, а някой, с когото живее да направи такъв оглед на кожата отзад на тялото – гръб, кръст, седалище и крайници. При наличие на кожно образувание, което нараства прекалено бързо, което променя формата или размера си, ако забележите кървене или някаква раничка, посещението при дерматолог е задължително.

- Какъв е Вашият съвет в навечерието на летния сезон и предстоящото ходене на море?

Препоръките на дерматолозите са фотозащита да се използва целогодишно. За градски условия фотозащита с фактор 30 е достатъчна. За плажа е необходимо слънцезащитният фактор да бъде по- висок. Слънцезащитните продукти трябва да се нанасят задължително 30 минути преди излагане на слънце, а после на всеки 2 часа престой на морския бряг. Без значение от възрастта, слънчевите бани са вредни във времето от 11,00 до 15,00 часа, когато има най-силно слънцегреене. При малките деца освен тези мерки се препоръчват и такива, свързани с ползването на облекло с УВ защита, шапка и очила. Препоръчвам задължително и сладолед – за настроение.

Вирни се горе