Д-р Елена Славкова: Силно се надявам през 2021г. да приключи епидемичното разпространение на коронавируса

Д-р Елена Славкова: Силно се надявам през 2021г. да приключи епидемичното разпространение на коронавируса

д-р ЕЛЕНА СЛАВКОВА – Началник отделение по болнична епидемиология, микробиология и серология към МБАЛ “Братан Шукеров” гр.Смолян.

Д-р Славкова завършва медицина през 1987 г. в град Санкт Петербург, Русия. През 1987 г. започва работа в ХЕИ – Смолян, като епидемиолог. През 1992-2002 г. е началник отделение „Противоепидемичен контрол” в ХЕИ – Смолян, като от 1998 до 1999 г. е директор на ХЕИ – Смолян. От 2002 г. е началник отделение „Епидемиология, микробиология, серология“ в МБАЛ – Смолян. От май 2007 до ноември 2009 г. е изпълнителен директор на МБАЛ – Смолян. От ноември 2009 г. е началник отделение „Епидемиология и микробиология “ в МБАЛ – Смолян. Има специалност по „Епидемиология на заразните болести“, „Микробиология“, „Икономика на здравеопазването“.

Д-р Славкова, как бихте обобщили миналата 2020 година?

2020 година беше много тежка и за персонала на болницата и за лабораторията. Срещнахме се с нещо ново и необичайно. През 2020 г. се сблъскахме със страховете на хората пред неизвестното, с притесненията им за близките им. Имахме пациенти, които бяха много недоверчиви, не искаха да влизат в лабораторията, искаха да ги обслужим в коридора. Често сме се срещали с банкноти, мокри от дезинфектанти. Опитвахме се да ги успокоим, че нещата все пак са под контрол, че колегите правят всичко възможно да спазват протоколите, които идваха от МЗ. Освен това д-р Апостолова е национален консултант по лечението на Ковид – 19 и даваше ценни съвети. Ние търсехме непрекъснато информация – и в мрежата, и в различни медицински сайтове и издания, за да знаем как най-добре и адекватно да посрещаме тези предизвикателства. Хора бяха много уплашени и заради факта, че има много починали с Ковид – 19.

Вас, като микробиолог, какво ви притесни?

Преди няколко години беше регистриран взрив от друг коронавирус, т.нар. МЕРС, който беше с много висок леталитет, но бързо затихна. При новият SARS-CoV-2 нещата са доста по-различни. Колегите клиницисти могат да кажат по-добре как протича – има от леки до много тежки и дори летални случаи. Още на първо четене стана ясно, че е грипоподобно заболяване, протича с грипоподобна симптоматика. Стана ясно, че не е толкова заразен. Ние например в лабораторията работим с пациенти от месец март, но се заразихме през ноември, въпреки че взимаме проби за тестове ежедневно. Контактът ни е много близък. От това, което наблюдаваме в резултат на направените тестове виждаме, че много голяма част от хората имат антитела, като младите, активните хора дори нямат спомен за някаква клиника. Тоест, инфекцията протича по-често безсимптомно или с минимални оплаквания – температура, болки в мускулите, еднократно разстройство, аденамия. В крайна сметка нещата не са чак толкова тежки. Проблемно е за хората с хронични, тежки заболявания, особено тези с диабет. Това, че хората не търсят навременна медицинска помощ, изчакват, от страх да влязат в болницата, също е причина за усложнения. А в болницата още от самото начало се взеха крути мерки. Максимално се опитваме да създадем условия, които не са рискови за пациентите още повече, че ние бяхме длъжни да опазваме и персонала на болницата. Един от големите плюсове е, че не допуснахме едновременно заразяване на лекари и медицински сестри, така че да е невъзможно обслужването на пациенти. Мога да кажа с гордост, че колегите не отказаха да работят с пациенти с коронавирус, за разлика от други места в страната. Ето това е професионализма.

В едно наше интервю епидемиологът д-р Сергей Сиденко каза, че всяка епидемия има опашка. На този етап ние къде се намираме,да очакваме ли трета вълна?

Наистина при голяма част от епидемиите има т.нар. опашка, това са по-продължителни, но пък клинично по-слаби заболявания. Трудно е да се каже дали ще има опашка, дали ще има трета вълна. Аз лично се надявам, че нещата вървят към успокояване. Не разбирам какво се случва в другите страни, защо е тази забрана за излизане, този пълен локдаун в различните европейски страни, като коефициента за заразеност при тях е значително по-нисък. Може би правителствата се презастраховат. Надявам се, че нещата ще се успокоят. Стана ясно, че децата почти не боледуват, не пренасят вируса, което е най-радостното, усилията на здравните власти са насочени към бъдещето на страната. Наистина възрастните хора страдат, но те страдат при всички инфекции. Знаете, че и при грипа те са най-потърпевшите, заедно с хората с хронични заболявания.

Какви тестове се правят във вашето отделение?

Лабораторията е създадена още 1992 година, аз съм от 2002 година. Работим в три сектора – микробиологични, вирусологични и серологични изследвания. 2020 г. мина под знака на коронавируса. Значително намаляха останалите видове изследвания, имаше и забрана за планов прием в болницата, самите пациенти се страхуваха да търсят своя личен лекар. Опитваме се максимално да сме в помощ на нашите пациенти. Още от април месец започнахме да изследваме с антигенни тестове за коронавирус. В началото от 10 изследвания имаше един положителен. Докато сега, почти година по-късно, от 10 изследвания, 9 са с антитела. Най-радостното е, че пациенти, които са преболедували през април миналата година, все още имат антитела и то с добър титър. Това означава, че все пак имунитет има и той не е толкова краткотраен. Но заболяването е ново и е нормално да не знаем всичко за него. През ноември разработихме методиката и за ПСР изследвания, и за антигенни тестове. Преди това два три месеца персонала на болницата се беше ангажирал с вземане на проби за ПСР, които изпращахме до други лаборатории, с цел да облекчим нашите граждани.

Към днешна дата какво показват резултатите на тестовете?

До сега сме изработили около 4 500 бързи теста, над 500 антигенни, 1500 са вече ПСР. Все по-малко са лицата, които са с положителни ПСР-и, намаляват и хоспитализираните пациенти. Болницата разполага с тестове, затова на всеки съмнителен се прави безплатен ПСР.

Д-р Славкова, има ли случай, при който човек, който твърди, че е преболедувал Ковид – 19, с цялата симптоматика, няма изградени антитела?

Особено в началото имаше много такива хора, които казваха, че са го изкарали, но нямаха антитела. Най-вероятно в началото е било грип. И наистина имахме много случаи, при които паралелно изследвахме за коронавирус и за грип. Откривахме наличие на антитела за грип А и грип Б, но не и за коронавирус. Сега има по-голям процентът на лицата, които имат антитела, а бегли спомени за прекарана инфекция, но има и такива, които твърдят, че най-вероятно са го изкарали, а антитела няма. Имунната система е една огромна вселена и не можем еднозначно за всеки пациент да даваме строго определение. Има клетъчен имунитет, има секвиторни антитела, включва се цяла голяма система от защитни механизми, които могат да предпазят даден организъм, а антителата са само една част от цялата система.

Кога е най-подходящото време да се направи изследване за антитела?

Знаете, че вече антигенните тестове са приравнени с ПСР. Тези тестове се позитивират в първите дни на контакта, тоест последния ден преди появата на симптомите и първите пет дни от клиничната картина. Антителата се появяват значително по-късно. Антителата от клас М се появяват 10-14 ден от началото на заболяването, а от клас G – значително по-късно – след втора или трета седмица. Има един прозоречен момент, в който човек може да е със симптоматика на Ковид, но и единия и другия тест да са отрицателни. Затова, като идват при нас, моите лаборантки ги разпитват много обстойно за какво става въпрос, кога са се разболели, обясняват им какви тестове имаме, кой тест е препоръчително да си направят и т. н. Въпреки че тестовете са платени, ако периода е неподходящ ние им препоръчваме да не се изследват. Опитваме се максимално да бъдем полезни. В лабораторията работим седем човека – аз като микробиолог, 4 лаборантки, на които искам да благодаря, защото те са на преден фронт. Досега са направени близо 10 хиляди изследвания. Това са толкова срещи с хора, които са били съмнителни или болни и момичетата не се отказаха, не отстъпиха от професионалните си задължения. С голяма човещина и внимание подхождаха към всеки пациент. В лабораторията са още д-р Милена Даракчиева – паразитолог, която също много ни помогна, и д-р Сергей Сиденко – епидемиолог.

Д-р Славкова, още в началото на есенно-зимния сезон специалисти предрекоха, че няма да има грип. На какво се дължи това?

Ние използваме едни тестове, комбинирани за коронавирус и за грип. От есента до сега няма нито един регистриран случай на грип при паралелното тестване. Грипът е въздушно-капкова инфекция и мерките, които са взети срещу коронавируса, действат и при грип – маски, дезинфекция, дистанция, това че не са децата на училище и т.н.

С други думи да не очакваме бум на грипа?

Лично аз не очаквам.

Противогрипната ваксина, която много хора си поставиха през есента, може ли да ни пази от Ковид – 19, ако не на 100 %, то поне за по-лекото му протичане?

Не. Тя е специфична, но всяка една ваксина активизира имунната система и има положителен ефект за всяко заболяване. Противогрипната ваксина е с едногодишен обсег, защото грипния вирус е доста променлив. Но така или иначе те са специфични и с противогрипна ваксина не можем да имунизираме срещу Ковид.

Д-р Славкова, одобрявате ли мерките, които бяха наложени в страната ни?

Миенето на ръцете и дезинфекцията са много важни. За дистанцията и маските одобрявам дотолкова, че сме длъжни да пазим не само себе си, а и хората около нас – възрастни и болни. Относно карантината миналата пролет мисля, че беше малко пресилена. Трябваше да бъдат пуснати младите, децата и хората, които активно се трудят, а мерките да бъдат насочени към рисковите категории. Тях трябваше да пазим, за да се избегне точно това депресиране, този негативизъм, който породиха тези стриктни мерки у младите хора, много от тях дори твърдяха, че няма такова заболяване, няма такъв вирус. Заболяването го има и вируса го има, въпросът е как ние се отнасяме към тази ситуация. Но си мисля, че нещата вървят към успокояване. Голяма част от хората са се срещали с вируса, дали ще имат антитела или не зависи от имунната система на конкретния човек, и от вирусния товар, с който е контактувал. Силно се надявам през 2021 година да приключим епидемичното разпространение на вируса. Иначе сигурно ще остане сред нас, няма начин, много от вирусите са ежедневно около нас, но не всички боледуваме. Важно е да се спазва една добра хигиена и тези три прословути Д-та са все пак средство за опазване при всяка една въздушно-капкова инфекция.

Много ваши колеги казват, че няма начин да не се срещнем с вируса и че трябва да има т.нар. стаден имунитет. Какво мислите Вие?

Така е при въздушно-капковите инфекции, когато не са контролирани. Единственият начин да се предотврати е използване на ваксините. Въпреки, че при грипа има ваксина, но много малко хора се имунизират. Голяма част боледуват и създават своя имунитет. В имунологията има един термин „имунна памет“, тоест организма има клетки, които запомнят даденият патоген и при следваща среща те веднага започват да изработват антитела. В този случай, дори и човек да се разболее, го прекарва много по-леко, а това е целта. В инфектологията има и такъв принцип, че причинителя – вирус или бактерия, има за цел да запази гостоприемника. За да може да оцелее той трябва да намали своята вирулентност и да се предава сред човешката популация без да нанася тотални щети.

Какво е мнението ви за ваксините?

В последните години много се засилиха антиваксиналните настроения. Аз не съм антиваксър. Ваксините са един голям плюс за човечеството, спасили са хиляди животи. Сега обаче нещата са малко по-различни. Самата практика на строга карантина, на изолация роди негативизъм у хората и това се пренесе и върху самите ваксини. Още повече, че нямаме достоверни данни. Ситуацията е такава, че трябва време да приключат всичките тези изследвания. След време ще стане ясно какъв е ефекта от проведената имунизация. Аз не възприемам тази идея да се ваксинират много хора с една доза и да се чака втората. Ефект за да има трябва да се сложи и втората доза. По-добре е ако има 50 ваксини, да се ваксинират 25 човека, вместо да има 50 недоимунизирани. Още повече при много от ваксините, ако мине голям период от време, то просто се загубва ефекта от първата доза. Аз самата се въздържам да давам съвет на хората дали да се ваксинират или не. Просто рано е, и всеки сам трябва да прецени и да се довери на лекаря, с който контактува, за да може той да прецени какви са му заболяванията, може ли да понесе страничните реакции от дадена ваксина, защото са много разнопосочни посланията. От понеделник, 1 февруари Микро лабораторията в МБАЛ Смолян започва да прави т.н количествени тестове за наличие на антитела.

Какви са наблюденията относно прилагането на антибиотици при Ковид-19? Все пак говорим за вирус, а специалистите твърдите, че вируси не се лекуват с антибиотици.

Антибиотичната резистентност е един голям проблем на целия свят, който може би ще се окаже по-значим от колкото корвронавирусната инфекция. Ние ще преминем през тази епидемия с повече или по-малко притеснения, но антибиотичната резистентност е нещо, което изисква усилията на много хора. Бактериите са много умни, много бързо се адаптират към използваните антибиотици и стават невъзприемчиви към тях. Ако се приемт антибиотици без да има нужда от това, ако се прекъсне антибиотичното лечение рано, защото състоянието се подобрява, ако не се спазва дозировката, начина на прилагане, всичко това води до възникване на тази резистентност. Проблемът е в това, че фармацевтичните фирми разработват много малко антибиотични молекули. Много от старите антибиотици дават висока резистентност и ние няма с какво да ги заменим. Затова лечението става сложно и скъпоструващо, защото трябва да се прави комбинация от различни антибиотици. Така че, никакво преминаване към самолечение с антибиотици, защото може да си нанесете повече вреда отколкото полза.

Д-р Славкова, вашите финални думи и послания към нашите читатели.

Бих посъветвала хората да имат повече вяра в своите лекари и на своя организъм. Природата ни е дала възможност да се противопоставяме на различни видове инфекции. Стресът, паниката затрудняват адекватната реакция. Стресът е пагубен изобщо за здравето. Може от коронавирус да не се разболеят, но да отключат други заболявания. Самата ковид инфекция предизвиква полиорганна патология, не се изразява само с пневмония, може да бъдат засегнати и други системи, сърдечно съдова, нервна или отключване на психични заболявания,има такива сигнали. Така, че самоконтрол, спазване на мерките и просто по-добро настроение и увереност, че ще се справим. Човечеството е оцеляло след толкова тежки епидемии…

Вирни се горе