Д-р Андрей Кехайов: Здравната система никога не е била по-зле

Д-р Андрей Кехайов: Здравната система никога не е била по-зле

На прага сме на едни от най-важ­ните реформи в здравеопазването. Как ви се струват заявките на министър Москов за промени?

Без съмнение секторът се нуждае от реформи, но промените не трябва да се правят заради самите промени. Необходим е професионален анализ на ситуацията и на здравноосигурителния модел, обективна оценка на това как действащото законодателство се отразява на системата. В този смисъл заявката и желанието за реформи са едно, а реализацията е съвсем друго. Мисля, че институциите, които в момента участват в този процес, нямат необходимия капацитет да извършат това, което говорят. Освен това анализът какво ще се случи не се прави, след като обявиш намеренията си, а преди това. Проблемът е, че много от хората на върха в здравната система попадат във властта по чисто политически критерии, но им липсва дори елементарна експертиза, която да им даде възможност да вземат правилни решения. Всичко би могло да се реализира ефективно, ако се базира на ясни правила, добри практики и стремеж към това публичните ресурси за здраве да се харчат прозрачно. Вместо това парите на хората се изразходват по някакви неясни методики. Здравната ни система в момента е в толкова тежка ситуация, в каквато не е била никога. И затова където и да пипне министър Москов, изникват проблеми. Решението им обаче не изисква просто „пипване“, а бързи и адекватни действия. Но аз не виждам институциите да действат адекватно.

Какво означава разделянето на болните в пакети и до какво ще доведе това?

Без съмнение това е най-трудната за приемане част от реформата, на която така много залага министър Москов. Щом парите за здраве не са достатъчни, ясно е, че няма да може здравната каса и държавата да плащат за всичко. На пръв поглед може и да е така, но нито министърът, нито някой от останалите защитници на идеята за разделянето на болните в пакети досега не са извадили разчети кои заболявания къде точно трябва да отидат. Дори и информацията, която през последните дни си пробива път – за списък от заболявания в спешен пакет, за социално значими болести и т.н., засега е само мит. И сега се дават пари за сърдечни състояния, за онкозаболявания, за инсулти и пр. – все значими от социален характер здравословни състояния. Ще стане така, че хората хем ще доплащат, хем няма да получават нищо. При диференцирания пакет от заболявания прозира и още нещо – възможност за дискриминиране на пациенти, а заедно с това върви и опасността от корупция. Поради липсата на ясни и силни мотиви програмата за промени, която се предлага с основен и допълнителен пакет, е опит за подмяна на модела на финансиране на здравната система, каквато при сегашните условия не е възможна.

Сливането на болници е друга гореща тема от последните дни. Вашето мнение за този ход на здравното министерство?

По принцип никъде по света не сме виждали да се извършва такова сливане. То не е демонстрация на желание да се спестят ресурси, тъй като явно спестените средства ще бъдат много малко на фона на всичко, което се харчи от здравната каса в посока болниците. Има опасност след сливането да се образува болница гигант с огромен бюджет. А след огромния бюджет неминуемо идват и огромни дългове. След време ще се окаже, че новата суперболница ще бъде шампион по неизплатени задължения. А добрите европейски практики изискват при правилно управление на здравеопазването да се изследват и да се отчитат нуждите на пациентите. Точно тези нужди и интереси на пациентите не се решават с изграждането на здравни мегаструктури.

Защо според вас лекарският съюз не защити уволнения директор на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев, при условие че лечебното заведение е печеливше, а медици и пациенти – доволни?

Трудно ми е да гадая защо лекарският съюз не се намеси точно в този случай, но като се има предвид управленската и оперативната немощ, която ръководството на съсловната организация демонстрира през целия си мандат, изобщо не се учудвам. Да не забравяме, че тези същите хора, които управляват БЛС през последните 6 години и се превърнаха в едни първокласни чиновници, загубвайки авторитета и физиономията си на лекари, се страхуват да покажат зъби на управляващите. Нищо чудно утре, напускайки БЛС, да се окажат кандидати за държавни постове в системата на здравеопазването. Дори и без оглед на тези техни стремежи можем да кажем, че не само по този проблем с д-р Дечев лекарският съюз не взема отношение. Липсата на воля за действие и активност се прояви в множество случаи от пряк интерес за съсловието и БЛС.

Много лекари изразяват недоволството си от ръководството на Българския лекарски съюз и твърдят, че съсловната организация се е превърнала в казионна. Кой допусна това да се случи?

Когато една организация не изпълнява своите задължения, каквито са по закон, тя се превръща в казионна. Българският лекарски съюз зае една съглашателска позиция и вместо да служи на лекарите и на пациентите, тази организация в момента обслужва нечии други интереси. БЛС няма ясна позиция необходим ли е основен и допълнителен пакет при това финансиране, няма и становище каква точно промяна ще правим в здравноосигурителния модел. Ръководството на съюза не се съобразява с мнението на членовете, променя решенията им, а това е недопустимо. Така на практика медиците плащат членски внос, за да обслужат една върхушка от 20 души, които са се самозабравили. Членският внос се харчи непрозрачно, през последните 5 години никой не е видял реален отчет. А още по-лошото е, че това ръководство няма необходимите компетенции да взема важни решения. Дори се съмнявам, че не председателят ръководи съсловната организация, а му се спуска определена политика, която трябва да изпълнява. Д-р Цветан Райчинов въвлече БЛС в зад­кулисни игри и ние, лекарите, трябва да му потърсим сметка за това. Всъщност бездействието на настоящото ръководство направи така, че доверието на колегите в институцията Български лекарски съюз да клони към нула, а доверието между доктор и пациент да бъде сринато.

Беше ли упълномощено ръководството на БЛС да подпише методиката за плащане на болничната помощ, която предвижда лимити и листи на чакащи?

Не, никой не е давал мандат на председателя да приема тази методика. Поне не и съборът на съсловната организация. Вероятно е бил привикан в кабинетите на управляващите здравната система и може би там е взел това решение да подпише от името на съюза методиката, която доведе до редица сътресения. Същото се случи и преди няколко години, когато Симеон Дянков в качеството си на финансов министър отне 1,4 млрд. лв. здравни вноски от резерва на НЗОК. Тогава д-р Райчинов отново сложи подписа си под един документ, който след това заяви, че бил скъсал. За изчезването на тези средства вина носи не само Дянков, но и председателят на БЛС. Това е престъпление срещу съсловието и пациентите.

Ако системата е недофинансирана, защо има такава битка за позиции – от директор на болница до министър?

През последните 5 години средствата за здравеопазване непрекъснато нарастват, а всички се оплакват, че няма пари. Не казвам, че секторът е достатъчно финансиран, но и тези пари, които се наливат, се харчат непрозрачно и неефективно. Те просто не стигат до лекарите и до пациентите и затова и едните, и другите са недоволни. Не просто са недоволни, ами са се хванали един друг за гушите. А през това време по върховете се разпределя баницата. Някой трябва да отговори къде отиват средствата ни за здраве. И именно тук е ролята на БЛС, чието ръководство, вместо да задава тези въпроси – как се разпределят бюджетите на болниците, има ли облагодетелствани, кой се опитва да точи касата и т.н., се включи в задкулисието. В здравеопазването в момента има толкова много натрупани негативни тенденции като непрозрачност, цялостна деморализация, борба за власт и т.н., които, ако не се изкоренят, съвсем скоро системата ще изпадне в невъзможност да изпълнява своите функции.

Предстои събор на БЛС, на който трябва да бъде избрано ново ръководство. Очак­вате ли нещо да се промени?

Очаквам опит да се прикрие за пореден път истината за действията и бездействията на това ръководство. Дебати по същество между кандидатите реално не са проведени, макар мераклиите да заемат мястото на д-р Райчинов да са много, а лобитата да подготвят свои хора. Самият дневен ред не съответства на дневния ред на съсловието и затова е много важно делегатите да излъчат ясни сигнали, че така повече не може да продължава работата на съюза, и да поискат сметка за състоянието, в което председателят оставя организацията. Надявам се новото ръководство, което ще бъде избрано, да стъпи на чиста основа. За това обаче първо трябва да бъдат проведени сериозни дебати и да бъдат назовани виновниците за участието на БЛС в задкулисни игри. Трябва да бъде потърсена отговорност на досегашния председател и на хората около него, защото ако сега не бъде казана истината, нищо няма да се промени. Аз питам морално и коректно ли е ръководителят на лекарския съюз да получава две заплати от две места, като и на двете не работи адекватно. Д-р Райчинов се разписва всеки месец за възнаграждение от близо 10 000 лв. от съюза и от поликлиниката, на която е собственик в Русе. Е, това морално ли е? Особено на фона на това, че младите ни лекари напускат всеки ден страната, прогонени от мизерия и липса на перспектива.

Но и срещу вас имаше обвинения в корупция, докато бяхте председател на БЛС.

Срещу мен се изсипаха хиляди обвинения, които обаче се оказаха напълно безпочвени. И това не го казвам аз, а българската прокуратура и съдът, които отхвърлиха всичките искания на сегашното ръководство да образува наказателни дела срещу мен. Нямам причина да се срамувам от своя мандат. Когато аз бях председател, организирах най-големия лекарски протест, на който на улицата излязоха над 11 000 медици и пациенти да отстояват правата си. Отказах да участвам в задкулисни игри и не водих съглашателска политика. И самият факт, че не се кандидатирам за нов мандат, доказва, че не се стремя към власт. За разлика от д-р Райчинов, който чувам, че сега ще се бори за поста на заместник-председател, защото законът не му позволява трети мандат като председател. Какво ще предаде? Печалния си опит, задкулисието или интригите и глупостите, които натвори? Надявам се делегатите да се събудят и да потърсят отговорност на този човек. И да не позволят повече да ги ръководят аматьори. Накрая бих искал да кажа, че след извършени през 2009 г. законови промени проведеният тогава събор на лекарския съюз не беше отчетно-изборен, а само изборен. Целта, която бе приведена в изпълнение, бе аз да бъда отстранен от поста незаконно, по груб и непочтителен начин.

Жулиета Недялкова

в. “Преса”

Вирни се горе