Д-p Андpeй Кeхaйoв": С подписания рамков договор, БЛС е предал интересите и на лекари, и на пациенти

Д-p Андpeй Кeхaйoв": С подписания рамков договор, БЛС е предал интересите и на лекари, и на пациенти

Д-p Андpeй Кeхaйoв e пpeзидeнт нa Югоизточноевропейски медицински форум, пpeдceдaтeл нa cдpyжeниe “Бългapcки лeкap” и председател на Сдружение “Клъстер на здравните региони”. Президент на” Ротари клуб”, гр.Смолян, председател на ЛК/Лекарска колегия/-Смолян. Имa зaщитeнa дoктopcкa диcepтaция пo yпpaвлeниe нa здpaвeoпaзвaнeтo на тема “Стратегически приоритети за изграждане на капацитета на българското здравеопазване в Обединена Европа. Двa мaндaтa e бил пpeдceдaтeл нa УС нa БЛС. Интервю за в-к “Родопи вест”

Д-р Кехайов, темата за здравеопазването у нас става все по-актуална. Лекарите имат подписан рамков договор за тази година, но има недостиг на направления и не работят спокойно. Къде се къса нишката и този рамков договор защо не обслужва техните интереси?

Рамковият договор, който се подписва между касата и БЛС всяка година е най-важният, защото урежда въпросите на финансиране на медицинската помощ. А всички проблеми, които възникват още от началото на годината и към този момент, означават че този договор, разписан от касата и лекарския съюз, не е балансиран и не удовлетворява интересите на лекарите и пациентите. И в този смисъл голяма вина има бившото ръководство на БЛС, което не е подходило професионално. Проблемите, които имат в момента лечебните заведения и лекарите означава, че не са защитени интересите им и има предателство на организацията и към работещите в сферата на здравеопазването, и към пациентите.

- Как приемате съществуването на листа на чакащите, която от тази година ще влезе в сила?

Въпросът за основния и допълнителния пакет се прие наскоро в закона за здравното осигуряване и има неизчистена визия от страна на Министерството на здравеопазването и на институциите – как ще се финансират основните и допълнителните пакети през 2016 г. Това още един път потвърждава, че не се реализира политика, която да дава устойчивост на здравната система. Що се касае дали трябва да има листа на чакащите, ние виждаме едно приемане на закони, последващ отказ от определени елементи. Или това е един подход, който не вещае перспективи за добро здравеопазване в краткосрочен план, а в дългосрочен план ми е трудно да коментирам при това положение.

Болниците отсега са на загуба, а ние сме едва в средата на годината, до края й къде ще отидат? Как ще си погасяват дълговете си?

На този въпрос би трябвало да ви отговорят тези, които са подписали рамковия договор. Те трябва да знаят къде ще отидат лечебните заведения при толкова задължения. На мен не ми е трудно да направя извод, че ще се влоши изключително много тяхното състояние и ще изпаднат в невъзможност да си доставят основни консумативи и медикаменти.

Това ще изкара ли лекари и медицински сестри на протести, може ли да се създаде такава обстановка? Вече има единични случаи – болници в столицата протестираха, искаха си директора, във Враца пък се оплакваха от ниски заплати.

За да се реализират протести очевидно трябва да има институции, които да поемат отговорност и да проявят инициатива. Не виждам институции, които да имат капацитет за такова нещо. И в този смисъл, действията които следват са хаотични и неорганизирани, защото тези структури нямат необходимото доверие от страна на лекарите.

Относно съсловната организация – БЛС, имат ли някаква алтернатива медиците, някой, който реално да може да им защити правата?

Алтернативи трябва да има, но знаем, че БЛС е единствената организация, в която задължително членуват и той трябва да им защити правата. А всъщност ръководството на лекарския съюз, не го прави. Убеден съм, че проблемите в системата ще продължат и ще се задълбочават.

Нали се смени ръководството на съюза, тази промяна няма ли да повлияе?

Да, сменено е ръководството, но не искам да коментирам дали ще се справи. Нека да минат 100 дни.

Давате им толеранс?

Логично е. В началото на септември изтичат тези 100 дни, тогава можем да говорим.

НЗОК, също отчита, че се трупат загуби, а бюджетът за 2015 г. е завишен, спрямо предходната. Защо се получава това – касата е монопол, тя контролира болници, лекари, целия процес, а не може да го овладее?

Трудно е да се каже, че контролира, тя е по-скоро органът, който финансира. Големият проблем е, че няма реално финансиране на системата и няма реален контрол. За съжаление понякога има имитация на дейности. Има имитация на дейности, но парите, които се дават от НЗОК са реални и са огромни. А касата контролира, при откриване на несъответствия, налага санкции и то доста солидни. Разпределението на средствата, явно не е по най-правилния начин. Лекарите продължават да търсят реализация в чужбина, промени ли се с нещо тяхното положение? От години се търсят начини да не се чувстват ограничени младите специалисти, а се оказва че те не само продължават да стажуват без пари, но и се налага да си плащат затова. Прие се наредба и се прави опит за някаква промяна, за да се задържат младите лекари, но не виждам механизъм, който да реализира тази промяна. Затова лекарите търсят места в другите страни на Европейския съюз. Проблемът не е от днес, но се задълбочава. Средната възраст на лекарите в момента е към 50 години и голямото тревога е, че дефицитът ще бъде явно очертан и все повече болници ще се видят принудени да затворят заради липса на специалисти.

Да не би това да е целта? Саморегулация – не можаха да затворят болниците от безпаричие, ще ги затворят поради липса на лекари?

Дано това не е единствената им мисъл за преструктуриране. Категорично не е правилно, трябва да създаваме кадри, които не се създават само по пътя на основното обучение, лекарите трябва да се квалифицират и развиват. През 2007 г. Българският лекарски съюз под мое ръководство сложи ясна диагноза и посочи кои основни елементи дават устойчивост на здравната система.

Тогава стигнахте до Страсбург.

Да, алармирахме Европейския парламент и медиите извън България, наш морален дълг беше като съсловна организация да очертаем проблемите, а не да ги прикриваме. Не сме се повлияли нито от ляво, нито от дясно. А сега БЛС не обслужва интересите на лекарите, а други интереси.

По ваше време в Смолянско се инициираха Чиловите дни. Малко по-късно в Славеино, тези дни се удвоиха и почнаха да се отбелязват и на друга дата. Това нормално ли е, от къде идва тази двойнственост у българина, два синода, два пъти Чилови дни…

Не е нормално и не е допустимо. Защото зачитането на една личност, на един лекар, е проява на уважение. И трябва да има място за единнопочитание. Моята идея – на Регионалната колегия в Смолян, бе да зачетем историята и да очертаем перспективите.

Приключиха делата срещу Вас, от страна на бившото ръководство на БЛС, ще си търсите ли правата с регресивен иск? Процесите продължиха години, а всяко дело е истински тормоз.

Всички неща, които бяха инсценирани срещу мен, небазиращи се на никакви факти и доказателства, бяха една добре скалъпена медийно-политическа история, реализирана от комерсиалните интереси на хора, които искаха да овладеят съюза. Те се противопоставиха на сериозните успехи, постигнати от БЛС по време на моето ръководство. Ние постигнахме пълна независимост, без значение коя партия е на власт. При неясни параметри и опит да бъдат записани текстове, които да не защитават интересите на лекарите, ние не подписахме националния рамков договор. Имахме моралната отговорност.

Докъде стигна идеята Ви за построяването на Дом на българския лекар?

Освен, че стартирахме обучението на лекарите, които до този момент не се развиваха, с моя подпис за първи път в историята не на България, а на Европа, осигурихме земя. И в рамките на 3 години направих проект за Дом на лекаря, а ръководствата след мен 7 години не направиха и крачка напред, от това което съм осигурил. Това е потвърждение на нивото на компетентност. Но затова пък – председател, зам.-председател и главен секретар си получават големи заплати, което е недопустимо за 115-годишната история на съюза. Те са си гласували заплати от членския внос. Аз като председател и заместник-председател, не съм получил нито лев възнаграждение. Казвам го не защото не трябва да получават заплата и че трябва да работят без пари. А защото трябва да има и морал в това отношение.

Всъщност колко дела бяха и все пак, ще си търсите ли накърнените права?

7 прокурорски проверки и две дела. Всички прокурорски проверки приключиха. Институциите се произнесоха обективно – няма нарушения. Съдебните искове не се базират на нищо. По повод мое изявление по техен адрес в Канал 1 имаше дело, но няма дума, от мен, която да не мога да докажа. Що се касае до завеждането на иск, въпрос на преценка е– досега те ме съдят и губят всички дела. Но кой ще плаща направените до момента разходи и дали да влизам в техния тон? Каквото и решение да предприема, ще го оповестя. На определен етап, те дори поискаха споразумение и прекратяване на делата, но това означава, аз да призная, че има някаква доза истина.

Казвате, че БЛС не защитава правата на лекарите, а къде е грешката на системата? Онази медицинска сестра с 48-часовото дежурство, която посегна на бебето, не е единствена, сигурно и лекари дават такива дежурства при този дефицит на специалисти?

Повдигате много сериозен проблем. Много е важно всяка стъпка за промяна на системата да се базира на обективен анализ, който да бъде направен. Това трябва да правят здравните специалисти в Министерството, а не да заемат местата заради самите места.

А къде е мястото на Вашия Югоизточноевропейски медицински форум, на който сте президент?

Той е нова форма за комуникация на лекарите от Югоизточна Европа. Има уникална възможност за обмен на информация в областта на здравеопазването. За няколко години присъединихме към нас 19 страни – от Чешкия лекарски съюз до Узбекистанския, представители на лекарските организации в Украйна, Беларус, Македония и Черна гора също са при нас. И на конгресите, на които се акредитират от Европейските медицински форуми, се получават оценки от най-високо ниво, присъствието на лекари – не само на ръководители на лечебни заведения, е изключително важен момент. Ние създаваме възможност повишаване на квалификацията, за обучение и разпространение на знанията. Аз продължавам дейността си на международно ниво, неформално, не под диктовката на някого. Каним световни лектори, по научни теми от социално значимите заболявания и по най-важните здравно-политически теми, което означава че се оценя направеното от нас.

От тези 19 страни, членове на Вашия форум, кои са водещи и България къде се подрежда, като ниво на здравната система и полза за пациента?

Трудно ми е да дам оценка, трябва да отчетем обективните обстоятелства – демографските особености, високотехнологичните достижения – също. И тогава да се направи обективна оценка. Една Турция има високи технологии, там имат няколко организации, една от които членува при нас. Чехия – също е на високо ниво.

Подготвяте новия конгрес, тази година къде ще бъде?

Тази есен подготвяме конгрес в Одеса, Украйна. Избираме тази точка от Европа, за да обсъдим най-актуалните теми. Имаме подкрепа на здравното министерство, ще присъстват и представители на европейските здравни институции.

А какви са взаимоотношенията на Вашата организация с Министерството на здравеопазването у нас ?

Всички институции трябва да си изпълняват задълженията, а ние се отнасяме уважително към всички. Форумите, които ние провеждаме са от полза, защото всеки има нужда от допълнително обучение. Даваме възможности за комуникации, представяне на чужд опит и новости. За 6-те проведени от нас международни конференции, ние сме форум за необходимия и полезен тип обмен в сферата на здравеопазването. По статут в Югоизточноевропейския медицински форум, всяка страна може да участва при нас с две свои организации. Ние сме една от най-либералните организации, защото не функционираме на базата на членски внос, а на базата на проекти. На последния конгрес българското представителство беше внушително, присъстваха представители на 15-16 регионални колегии, директори на лечебни заведения, представители на различни институции.

Финансирате се от проекти, проектът Ви за клъстера е към финал.

Да, той беше 18 месеца, позволи ни да разширим възможностите си и да укрепим структурата по браншове. Обхванахме 27 лечебни заведения, което е перспективен момент. Създадохме международни контакти в тази посока. Идната година ще правим и съвместни иновативни проекти с други страни. Финализираме със 100% изпълнение на заложените дейности по Оперативна програма ” Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”. На последното общо събрание на Асоциацията на клъстерите бях избран за член на УС на Асоциацията.

Вирни се горе