Бойко Борисов : Такъв ми бил късметът, да управлявам точно сега

Бойко Борисов : Такъв ми бил късметът, да управлявам точно сега

Премиерът Бойко Борисов пред радио К2.

Добър ден, г-н Борисов. Добър ден, честит празник на всички, които празнуват на Тодоровден.

Браво, че се сетихте. Забравих да го честитя в началото. Какво се пожелава на този ден? Като всички именни дни. Да им е живо и здраво името на хората…

И да пояздят… Да, тези, които имат коне, които имат магарета… Да им е жива и здрава стоката. Навремето това е било почти равно на живот. Както казват – Конски Великден…

Вие ще внимавате това право на живот да не стане стил сега, отново, а? Внимавам много. За съжаление, късметът ми е такъв, да съм на власт по времето, когато е най-тежката финансова и икономическа криза. Когато целият арабски свят се разлюля, паднаха режими с по 30-40 години управление. А ние, българите и румънците, знаем какво значи да падне режим с 30-40 годишна давност. Какво следва в следващите двайсет години…

… най-малко двайсет… Най-малко, както казвате. Виждате… най-тежките земетресения от 150 години… Много е трудно в такава ситуация да се създават добри новини, както казвате вие в медиите.

Г-н Борисов, вчерашният Ви ден беше особено тежък. Защото освен земетресението в Япония, което не знам докъде ще стигне като последици, Вие бяхте и на срещата в Брюксел. Срещата на върха по отношение на „земетресението", което се извършва, позволете ми това сравнение, в Близкия Изток и Северна Африка. Вие сам казвате, че двайсет години няма да са достатъчни за откат на това събитие. Какви изводи си правите? Защото светът очевидно не е толкова малък за резонанса в България… По-точно е с цунамито да го сравним. Защото след Тунис, Египет, Йемен, Бахрейн, Либия, в Мароко кралят, който е конституционен монарх пък предложи революционни промени в конституцията. Конституционна монархия. Целият арабски свят се променя и това ще се отрази и върху цената на петрола. Ето и едно събитие, което вчера малко го подминаха хората – в Саудитска Арабия много тежки демонстрации. А там минават най-големите тръби с най-голямо количество петрол, над 5 милиона барела. Там разклати ли се ситуацията, просто ще е фатално за света, за горивата. Днес имаме работни съвещания по тази тема с министрите. За това кое можем да намалим… или как да балансираме бюджета в тази ситуация. Това са изключително тежки процеси в света. А от моят малък политически опит знам, че тръгне ли шести американски флот нанякъде, просто нищо не свършва бързо след това.

Като Ви слушам сега, започнахте и с този тон, искам да Ви попитам защо се захванахте с политика? Не ви ли беше по-лесно да си въртите бизнес, да критикувате управляващите, ако трябва да устройвате и протести? Е, това е най-лесно… Но в момента България е един сравнително относително стабилен остров на фона на всичко останало, което се случва в света. Все пак нека да напомня, че в условията на тази криза ние имаме все още най-ниските данъци в Европа, което толерира българския бизнес. Подпомагаме земеделието. Подпомагаме всяка сфера до този момент. Виждате, дали е железници, дали е театри… Където възникне проблем, съумяваме да го решим. В здравеопазването дадохме рекорден брой пари. Най-много пари се изсипват в здравеопазването в условията на криза в момента в България. Да, в България всичко е недостатъчно. Доходите са недостатъчни. Ние сме най-бедните. Но това сме заварили. Единственият шанс на държавата да продължи напред и нещо добро, макар и малко да ни се случва в следващите години, е да продължи това спокойствие.

Все пак отговорете ми, защо вие се решихте да се занимавате с политика, и то да уловите кормилото? На какви Ваши собствени идеи разчитате, на какъв екип, на какъв характер, на каква подготовка? Защо поехте тази мисия? Още когато бях двайсетгодишен, така се случи живота ми, че станах отговорен. Тогава правех отбор по карате. За всичко ме питаха тези, които бяха две-три години по-малки от мен. Както се казва, много рано остарях в това отношение. Всичко стана по естествен път. Работих много професионално в охранителния бизнес. Избраха ме най-добрите компании или политически лица, които идваха в България. По една единствена причина – бях 100% професионалист. Сам карах, сам се грижех за охраната, сам си подреждах хората. Факт е, че толкова години като професионален охранител и собственик на компания не съм допуснал нито един инцидент с хората, с които съм работил. След това, когато станах главен секретар, хората ми дадоха най-рекордния рейтинг, който има в България. И това е само заради одобрението на моята работа. На базата на това, след това два пъти ми гласуваха доверието да управлявам София, и аз не ги подведох. Защото София вече има най-хубавата спортна зала, а нямаше… Метро, което догодина, април месец, ще върви в двете посоки – едно от най-съвременните в Европа… Нови мотриси, нови гари, с хиляди подземни паркинги… Нека да ви напомня какво беше преди пет години южната дъга на София, по Околовръстното. Или по-точно – може да минете сега, да видите при „Младост"… Ще видите над 200 багера и трактора, които продължават към „Младост" 4. Август някъде ще пуснем и движението. Като прибавите и магистралите – „Тракия", „Люлин", „Марица", „Струма", работим много активно по тях. След една-две-три години българите ще карат по тези магистрали, ще играят в тези спортни зали. Това са неща, които само бяха в мечтите им, в предизборните им програми… А сега отиваш и го виждаш – днеска копаят там… Така че всичко си дойде по естествен път, не съм го и мислил даже…

Не сте се считал, г-н Борисов, за някакъв мисионер, който има задачата да оправи България, или?… Не е лошо да го признаете… Това са само моите противници, които не искат да отчетат труда и 24-часовия ангажимент към хората и държавата вече 11-12 години. А го отдават на едва ли не това, че жените ме харесвали, че домакините ме харесвали…

Е, няма лошо, какво… Имало някакво, какво беше… харизма. Мигар няма толкова по-красиви, по-харизматични мъже в държавата. Точно до мен опряха…

Защо, не се ли мислите за хубав? Не…

Защо? Сега не ми се говори по такива теми по радиото. Нито прическата ми е прическа, нито… Това не е тема… Единственото заради което мисля, че хората ми гласуваха доверие, е защото виждат, че… Ето казахме, че ще съборим незаконните постройки. Но дали са на Ахмед Доган, дали са на свиленградските митничари, или на който и да било, багерите вървят… Факт.

Но от време на време и от местната българска опозиция, и от чуждестранния печат се намеква за ваше по-сенчесто минало… Ако някой е знаел или знае толкова години за мое сенчесто минало, да го е казал. Точно обратното. Моето минало изцяло е било прозрачно. От двайсет години хората знаят всеки ден какво съм правил. Защото когато се занимавах с охраната на Тодор Живков, всички ми наблюдаваха фирмата. Когато с Царя се занимавах, имах ангажимент, всички наблюдаваха това, което правя… Секретар, кмет, премиер… За какво сенчесто минало говорим? Това са просто платени коментари. А виждате, че мине не мине… Сега, както излезе, че това, което са говорили за Иван Искров – шефа на Българската народна банка, се оказа, че не е така и той ги осъди. Просто нямам никакво желание да се ангажирам с такива коментари. Да не говорим, че от 12 години няма специални служби в света, в които директорите им да не са дошли в България, или аз да съм бил там, да сме направили десетки операции по организираната престъпност в света, и това да не е отчетено в докладите на всичките тези служби. Нека да не се поддаваме на хулите и желанието да изкарат, че всички сме маскари. Просто ние не сме.

Добре и Вашето мото е „Действие, за да се решават проблемите", нали така? Виждате, че реагирам на абсолютно всеки проблем, който възниква в страната със своите министра, с всички възможности, които имам.

Но кой олигарх досега пипнахте? Мисля, че има съдебна система. Всички процеси, които вървят в страната… рано или късно ще бъдат… макар и бавно… и ми се иска да бъде много по-бързо този процес… Да приключват по-бързо делата. В сряда ще определим на Министерски съвет зала за специализиран съд. С главният прокурор и с парламентарната комисия ще се видим в понеделник. В НПК и в НК да премахнем част от тези престъпления, които би трябвало да ги гледа специализирания съд. Пример ще дам с бандеролите. Към тази година са били към 860 дела по тази тема. Ако ги вкараме в специализирания съд, това значи да се задръсти, да стане неефективен. Да излезе прав главният прорурор, че няма да е ефективен… Затова трябва да се оставят само тези няколко типа престъпления срещу организираната престъпност – организираните групи, които отвличат, убиват, поръчват убийства. Ще го прецизираме и това.

Как ще ви помогне БОРКОР в това отношение? Всички организации, които могат да помагат, да допринасят, да поемат сигнали, да ги предават на институциите и инстанциите, които се занимават с тези дела, мисля, че ще имат своето значение.

Нямате още ясна перспектива как ще го интегрирате в това да се постигне по-голяма ефективност при залавянето, осъждането, и аргументацията главно, защото тук куцат нещата? То и аз самият доста пъти се обаждам, питам… След като видях онзи ден бивш общински ръководител на фирма с едно Бентли на улицата, помолих съдиите и прокурорите да ми кажат до къде в края на краищата са стигнали нещата. Още бях кмет, когато го обвиниха… Оказа се, че делото е пратено в съда, не е имало срок. И в денят, в който попитах, съдията много бързо го върна на прокурора да го доразследва… и го пратиха за месеци напред… От това аз повече не мога да направя. Но, за съжаление, много трудно колегите в съдебната система разбират, че за Брюксел и за Европа, съдебната система е част от България. Тя не е независима от държавата. И оценките, които ни дават… Казват да, подобрява се, това е в типично европейски стил, когато пишат… Но се очаква още. Това практически означава, че нямат достатъчно доверие в тази система, че работи ефективно.

В този смисъл, г-н премиер, ще ви нарека и г-н Генерал, защото Вие преди малко подчертахте тази си специализация много сериозно, Вие изключително разчитате на партньорското сътрудничество между българските и чуждите служби – на ЕС и НАТО? България е съществен елемент от тях.

Сигурен ли сте, че това партньорство между българските служби, да речем ДАНС, не е над националните интереси, над държавността? Разбирате ли ме, Вие сте специалист, какво Ви казвам деликатно? Това няма кой да го разбере, защото то няма как да… Чий интерес е това да залавяме и да разбиваме канали за трафик на хора, на наркотици и цигари, ако не е национален интерес? Видяхте, когато сложихме сега фискални апарати на всички бензиностанции и складове, и на цистерните GPS-системи, какво стана с контрабандата на горивата… Нещо, което от 22 години никой не е посмял дори да го пипне.

Сигурен ли сте, че хора от службите не манипулират информацията, която достига до партньорските служби? И това не се отразява на икономическите интереси и на националната сигурност, дори и на цените – на олиото, на захарта, на зърното, на горивата? Сигурен ли сте, че лицата в тези служби не злоупотребяват с тези си правомощия и не манипулират? Не.

Какво не? Не сте сигурен, или сте? Няма как да ги манипулират тези цифри, защото службите няма и какво да направят в определянето на цената на олиото или на захарта. Те могат да помогнат да се разбие контрабанден канал за захар, олио или горива. Няма тази информация по какъв ред и защо да послужи дали на американските, английските, френските… или каквито и да били служби. Каква им е ролята?

Партнирането е не само доброволно сътрудничество, но да има и конкурениця. Все пак знаете, че свободното движение на пари, хора, стоки това също е конкуренция на пазара. Това се отразява на пазара… Конкуренцията на пазара не се дължи на службите сега. Ако сме искали да имаме конкуренция на пазара, нямаше да продадем „Нефтохим", нямаше да затворим „Плама-Плевен", а ще направим две конкурентни рафинерии. Но за съжаление всичко това замина в годините. Или ако искаш да има конкуренция в даден бизнес, просто не даваш монопола. За съжаление, моето правителство дойде, когато бяха раздадени и мобилните оператори, и ЕРП-тата, и нефтопреработвателните предприятия. И цялата преносна система, ако щете. В тези условия се мъчим… Да не говорим за ТЕЦ 1 „Марица -Изток", ТЕЦ 3, където са продадени с ангажимент за държавата да изкупува в пъти по-скъп ток, отколкото го дава АЕЦ „Козлодуй". И това е ставало в предишните правителства. Но сега аз не мога да разваля тези договори, защото неустойките, или образно казано – ако искаш да си го върнеш обратно, след като са минали на приватизация, трябва да извадиш толкова пари и да ги дадеш. В бюджета ги няма. Те някога са влезли в бюджета и са ги изпапали…

Да го кажа по-просто. Ако нашите служби подадат невярна информация за някой икономически субект, който иска да излезе на външния пазар, подадат го на партньорските служби тук, и той не може да излезе? Ето как се ограничава конкуренцията… В същото време подават невярна информация за друг икономически субект и той приема някаква… Аз не искам хипотетично да разговарям… Какво би станало… мисля, че това не е ставало…

Аз напоследък си мисля… Аз, моля, да поприключваме, защото имам и други ангажименти…

Как ще коментирате вчерашните изнесени данни от РЗС, че Цветан Цветанов… Искам да пожелая на всички да си изкарат хубаво Тодоровден…

Няма ли да го коментирате с едно изречение? Не коментирам тази партия, много добре знаете…

Не, не… фактите, които изнесоха… Пожелавам ви приятен ден… Всичко добро…

Добре. Благодаря ви много за този разговор… макар и недовършен…

Вирни се горе