Бизнесменът Васил Стоименов: Няма да позволя да се посегне на "Балдаран Спринг" и да бъде съкратен нито един работник

Бизнесменът Васил Стоименов: Няма да позволя да се посегне на "Балдаран Спринг" и да бъде съкратен нито един работник

Верни ли са слуховете, че се подготвя проект само заради една компания, който от друга страна ще утвърди монополните практики в бранша? Защо в Брюксел е подадена жалба срещу България за неспазване правото на Общността по отношение на защитата на правата на потребителите. За отговор на тези и други актуални въпроси от в. “Стандарт” са потърсили Васил Стоименов, председател на Съвета на директорите на “Балдаран спринг” АД.

- Г-н Стоименов, изпратихте отворено писмо до медиите и почти всички държавни институции, като в него казвате, че се правят промени в закона за водите само заради една компания. Кое ви кара да мислите така, защо предупреждавате обществото и коя е компанията?

Не е необходимо да се мисли особено задълбочено по темата, това е неоспорим и бих казал печален факт, документиран и внесен в КОСВ на парламента, като “допълнителни изменения” към законопроекта за изменение на Закона за водите. Самият законопроект за изменение на Закона за водите в своя начален вариант, който вече мина на първо четене, изобщо не касае темите, свързани с бутилираните води. Но сега се прави “елегантен” опит между първо и второ четене да се вкарат рестриктивни клаузи, които кореспондират с частните корпоративни интереси на компанията “Девин” АД. Предложението, внесено от депутати на Реформаторския блок, не е било предмет на широко експертно, браншово и институционално обсъждане, то е сътворено от въпросната компания и е предоставено на депутатите от ръководството на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България – АПБНБ. Тук трябва да се подчертае, че тази асоциация не е единствената представителна организация в бранша. Т.е. игнорирайки институциите и бранша като цяло, пренебрегвайки интересите на държавата и потребителите, тези “допълнителни изменения” влизат бързичко в парламента за обсъждане и приемане. Между другото това не е първият опит да бъдат удовлетворени монополните интереси на “Девин” АД с промяна на законодателството. През последните дни на действащото 40-о народно събрание се прави една “знаменита” поправка на закона за водите /2009 г. чл.47, ал 11/, която на практика също е направена заради тази фирма, тъй като основните й конкуренти са вкарани в Приложение 2, за които тази поправка не важи! За съжаление опитът тогава е успешен. Компанията, срещу която днес е насочено предложението за “допълнителни изменения”, е създадената от мен през 2013 г. – “Балдаран Спринг” АД.

- Каква точно е промяната, която се готви в закона? С какво тя ще засегне производителите и потребителите?

Целта посредством промяна на закона е “Балдаран Спринг” АД да бъде спряно да бутилира изворна вода от извор Балдаран, т.е. компанията да бъде заличена като конкурент на “Девин” АД – дружество, което бутилира от същия водоизточник. Съгласно действащото законодателство “Балдаран Спринг” АД е напълно изрядна и това явно не се харесва. Така, както и практиките на нормалната конкурентна среда не се вписват в представите на инициатора на законопроекта. Евентуалното приемане на тези ретроградни санкции означава фалит на “Балдаран Спринг” АД с всички последици, включително и съкращаване на работни места в район с голяма безработица. Мога да обещая на “инициатора”, че този път номерът няма да мине и няма да позволя да се стигне до освобождаване дори и на един работник! Вярвам в институциите на Република България, че такъв абсурд, кореспондиращ с практиките от 9.09.1944 г., няма да се допусне. Предполагам, че представителите на Реформаторския блок не са фенове на онези времена и явно става въпрос за манипулация и подвеждане.

Потребителите директно са засегнати от много години, защото бутилираната изворна вода от извор Балдаран съгласно закона /ЗМГО/ не може да се бутилира под географското означение “Девин”, което е само за натурална минерална вода и няма нищо общо с извор Балдаран, който дори не попада в землището на община Девин. По този въпрос има категорични становища на Патентното ведомство на Република България и Заповед за забрана от Комисията за защита на потребителите.

Какви мерки сте предприели досега, за да не бъдат засегнати потребители и производители и защо точно сега алармирате обществото и институциите?

Провел съм поредица от срещи с министри и депутати, за да представя обективната ситуация и да спра опитите за манипулация, тъй като темата кореспондира със строго специфични въпроси и преднамерената “еквилибристика” с тях води до объркване и подвеждане, което на практика се прави от инициаторите. Максимата “целта оправдава средствата” е водеща в действията им и дори има примери за представяне на невярна информация към отделни ведомства.

Казвате, че става дума за компанията “Девин” АД, но не сте ли именно вие създател на тази компания и пуснал за първи път изворната вода “Девин” на пазара?

Добър въпрос! Да, бях създател и основен акционер на “Девин” АД и успях да направя от тази фалирала през 1997 г. фирма водеща компания в сектора с повече от 35% пазарен дял. Абсолютно несъстоятелно /заради по-голямото, но допустимо съдържание на флуор/ през есента на 2004 г. излезе една огромна статия на челно място в най-четения ежедневник под заглавието: “Минералната вода “Девин” трови нашите деца”, аранжирана в черно и с черепи! Това бе внимателно планиран опит да се дискредитира основният продукт на завода и бранда “Девин” и оттам – опит да се унищожи компанията. В тази сложна ситуация трябваше бързо да отговорим и в рамките на няколко месеца пуснахме изворна вода под наименованието “Девин”. За целта безвъзмездно инвестирахме значителни средства в реновиране на водопровода на град Девин. Към онзи момент България не бе станала още член на Европейския съюз и прилагането на Европейската директива не бе задължително. Наредбата за бутилираните води позволяваше да пуснем на пазара изворна вода под такова търговско наименование. Продадохме компанията “Девин” АД през 2006 г. От годината на нашето присъединяване в ЕС отговорност е на новите собственици да приведат в съответствие продуктите си с изискванията на общностното и национално законодателство. Това не се прави повече от 9 години и в това е проблемът днес.

Казвате, че имате доверие в институциите и кабинета, но сте подали жалба в Брюксел заради нарушаване на законите у нас?

Тук трябва да посоча, че жалбата ни в Брюксел е подадена миналата година преди изборите и е следствие от жалба, която “Девин” АД подават през март миналата година в Брюксел, която не поставя коректно казуса и не отразява реалните проблеми на бизнеса у нас. Предишното управление остави всички повдигнати от нас въпроси “висящи” и нямаше как да не стигнем до експертните становища на Европейската комисия и впоследствие да сезираме Брюксел. Изпълнителната власт тогава откровено блокира решаването на всички поставени проблеми.

Днес определено считам, че има ясно изразена управленска воля на изпълнителната власт да се решат не само определени казуси, касаещи частно-търговски спорове, но и за цялостна законодателна реформа в сектора. Убеден съм, че това ще се случи, защото диалогът с управлението е налице и има конкретни действия в тази посока. Оптимист съм.

Какво очаквате да се случи със закона за водите?

Това, което е внесено, без да бъде обсъдено от производителите, ведомствата и институциите, да не бъде допуснато за гласуване в зала.

След като се направи експертен и браншови дебат, да се внесат предложения за изменение на Закона за водите, които да не са правени “на парче”, а да се направи цялостен преглед и привеждане на нормативната база с цел защита интересите на потребителите и стабилизиране на сектора.

Вирни се горе