Българи държат €200 млн. в Швейцария

Българи държат €200 млн. в Швейцария

Тече международно разследване за спестяванията в швейцарски банки, сред които има и на българи.

След приключването на операцията, страната ни е поискала предоставяне на информация. Това съобщи пред bTV директорът на агенцията по приходите Красимир Стефанов, цитиран от “КРОСС”.

„Спестяванията на българите, за които се съдържа информация в диска, са от порядъка на 200 милиона евро, но там, разбира се, може да има и законни доходи", лаконично обясни Стефанов. Той отказа да уточни броя на тези българи.

Над 380 млн. лв. имат български граждани по сметки в швейцарски банки, стана ясно през март.

По думите му, приблизително 6 млрд. лева са загубите за НАП за последните 10 години от прехвърляне на задължения на фирми върху физически неплатежоспособни лица – социално слаби, онкоболни и т.н.

Данъчен №1 увери, че въпреки трудностите и финансовата криза планираните приблизително 12 милиарда приходи от НАП ще бъдат изпълнени. „Много е трудно назад във времето да хванем неща, които са само по документи. Последните 20 години националният спорт в България е криене на данъци", коментира Стефанов по повод проверките на известни спортисти и хора от артистичните среди.

Наскоро стана ясно, че двама от проверяваните от НАП популярни изпълнители са укрили между 700 000 лева и 1 000 000 лева доходи.

Шефът на НАП обясни, че пакетът от законодателни промени, който е минал вчера през правителството, всъщност е хармонизиране на данъчното ни законодателство с европейското. „Не става въпрос за безразборен достъп до банкови сметки на граждани и фирми. Искаме достъп само, когато извършваме проверка", уточни Стефанов и допълни, че България е единствената страна в ЕС, която няма задължението за разплащане по банков път.

Това, което се укрива като доходи в България за последните 10 години, които следим, е между 20 и 30%, каза междувременно пред БНТ Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него подобряването и администрирането на данъците е довело до намаляване на дела на сивата икономика, но по-важното е по-доброто администриране на контролните органи. За бизнеса и икономиката е важно какво правят десетките контролни агенции, при които фокусът е върху санкциите, а не върху подобряване на услугите. Т.е. очевидно увеличаването на санкциите не е начина да се реши проблема, например в строителния контрол", отбеляза експертът.

Според Асоциацията на индустриалния капитал всеки втори лев като доход на хората не е обложен с данък, смята председателя на УС на асоциацията Васил Василев. Той припомни, че данните на статистиката показват, че от 2000 до 2008 г. сивият сектор намалява с близо 1/3, което показва успешни данъчни реформи в страната

Вирни се горе