Акад. Ангел Гълъбов: Хората ги е обхванала истерия заради грипа, не е необходима диференциална диагностика по частен път

Акад. Ангел Гълъбов: Хората ги е обхванала истерия заради грипа, не е необходима диференциална диагностика по частен път

Хората са обхванати от истерия и не бива да се прибягва до изследвания по частен път за установяване щама на циркулиращия грипен вирус. Това заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС академик д-р Ангел Гълъбов от БАН. Проведени са достатъчно изследвания в Националната грипна централа и се знае причинителят на масовите заболявания от грип у нас. Едно изследване струва към 60-70 лева. Да се правят нови изследвания – това е абсурд. Хората по-скоро трябва да се лекуват. Просто се касае за тип грип, който е нов и циркулира в нетипичен за сезонните грипове период. Когато хората са болни, те трябва да си останат вкъщи и да не ходят на работа. Това е малко престъпление, защото по този начин инфекцията се предава лесно на други хора. Грипът е една силно прилепчива инфекция. Ако в едно семейството има болен – фактически всички останали членове на семейството са заразени, заявява още академик Гълъбов.

Защо новият грипен вирус носи името свински грип? Това понятие е погрешно и е забранено от Световната здравна организация. Това е човешки грип, а другото е чиста фантазия. По-голямата част от всички човешки грипове минават през свинята, но тя не боледува. Няма нищо особено, грипът е човешки. H1N1 e пандемичен щам.

Дали не е притеснително, че се обявява грипна ваканция в отделните региони на страната? Нормално е, когато има грипна вълна, да се обявява грипна ваканция. Всяка година го е имало. Миналата година нямахме грип.

В София е струпан по-големият процент от населението и е логично тук да има по-голяма заболеваемост. 300 на 10 000 е границата по закон. Чух, че епидемия е обявена в Ямбол, Търговище и Никопол. Близо до обявяване на епидемия са Варна, Добрич, Бургас, Враца и Плевен, според картата. В София няма данни това ниво да е постигнато.

Има ли начин да се изследва по частен път щамът и дали това става и срещу каква цена. Известно ли Ви е това? Това, както вече казах, е абсурд, това не се препоръчва да се прави, никога не сме го правили при масовите заболявания от сезонен грип. Това е някаква истерия, която е обладала някои хора. В момента върви епидемия с причинител грипен вирус A/H1N1 /пандемичен щам/ и няма за какво да се прави вирусологична диференциална диагностика. Има масови заразявания. Каква е тази история? Едно изследване струва към 60-70 лв. Въпросът не е в парите. Защо е нужно? Какво искат да кажат? След като е налице втрисане с висока температура, това е грип и има грипна вълна. Вирусологична диагностика на всеки не е нужна и нищо не помага. В България има само едно място, където се прави – Националната грипна лаборатория, но и да имаше подобни лаборатории в цяла България, щеше да бъде безполезно, пълна безсмислица е да се правят подобни изследвания, тъй като в момента има грипна вълна и тя ще обхване цялата страна. Касае се за грип, силно прилепчива инфекция на дихателните пътища. При стартирала грипна вълна, преминала в епидемия, хората трябва да се лекуват, а не да си правят изследвания. Това винаги е било при грипа, това е от десетки години.

С какво е по-различен този грип и по-различен ли е, по-опасен ли е? Има малки особености, общо взето, както се разбира леталитетът е по-нисък в световен мащаб от сезонния грип. Най-тежкият грип бе през 1997 година A/H3N2 „Сидни", тогава имаше малко по-висока смъртност. Настоящият грип е с леталитет под 0, 5 % . Всяка година в България при вълна от сезонен грип умират от няколко стотин до хиляда души. Това никой не го отбелязва. Сега имаме трима починали, а може и четвърти. Не трябва изобщо да се създава паника сред населението. Просто се касае за тип, който е нов и циркулира в нетипичен за сезонните грипове период. Тъй като се касае за нов щам, който се появи пролетта в Мексико и обхвана южното полукълбо, където имаше широко разпространение през зимния сезон, който завърши неотдавна през месец септември. Аз бях в Бразилия и сега случаите са силно разредени. Аржентина, Чили, Австралия, Нова Зеландия – това са страните-мерило как се разпространява грипен вирус, към който е чувствително цялото население на света. Оказа се в хода на епидемията, че възрастните хора над 60 години имат известна степен на защита от прекарано в миналото заболяване с H1N1, особено тези, коти са родени преди 1956-1957 година. Тези хора боледуват по-малко.

Как да предпазим децата? Оказва се, че сега учениците са най-уязвими. Жалкото е, че в момента в България няма ваксини. Ваксината скоро се появи в света. В някои страни вече ваксинират – в САЩ, Словения и другаде.

За коя точно ваксина говорите? За „Тамифлу"? „Тамифлу" не е ваксина. Ваксината когато дойде, народът ще се ваксинира. Тя дава защита при 70%-80% от случаите. При тези, които имат увреждания в имунната система, ще имат проблем с изграждането на имунитет. Епидемията ще трае до две години и ще остане в историята. Има добре функционираща глобална система за борба с този грип на Световната здравна организация и за най-голямо щастие имаме вирус, който не е особено тежък проблем. Да преминем към профилактиката и лечението. Грипът е сериозно заболяване. Характерното за него е, че можеш да кажеш часа, в който си се разболял, защото изведнъж ставаш зле и вдигаш висока температура, мускулни болки, силна отпадналост. На 2-3-ия ден се проявяват симптоми, свързани с дихателната система – кашлица, хрема и т.н. Има една особеност – бързо може да се развие пневмония. Както ви казах, хората при тежък грип умират главно от пневмония. Половин милион души умират от грип годишно в света. В САЩ ежегодно умират от СПИН около 30 хиляди души, а от сезонен грип – 40-45 хиляди души. Както посочих, в България няколкостотин души умират. Този грип се разпространява повече сред младите хора и децата. Децата нямат добре развита имунна система. Във възрастта 12-14 години до 40 години имунната система е оптимално развита. В тези индивиди се установява при грип т.нар. цитокинова буря – свръхпроизводството на цитокини от клетки на имунната система. Това е реакция на организма и в тази възраст се появяват доста компликации, резултат на свръхреакция на имунната система. Естествената защита на организма реагира бурно. Средната възраст на заболелите е 26-27 години, по данни на СЗО. При сезонния грип възрастта на тежко боледуващите е изместена към 60-70 годишните – в този случай най-страдат именно тези контингенти, както и лицата с хронични заболявания на белите дробове, на сърцето, на жлезите с вътрешна секреции. При настоящия грип се срещат и случаи със стомашно-чревни разстройства, но това не е проблем, защото едно разстройство минава. Три четвърти от заболяванията от грип A/H1N1 протичат леко. Когато хората са болни, те трябва да си останат вкъщи и да не ходят на работа-за свое добро, а и да не пренасят инфекцията на други хора, защото това е една силно прилепчива инфекция.

Бихте ли назовали ваксината, която би трябвало да ползваме? Няма ваксина, дошла в България.

Все пак са осигурени някакви количества. В момента се прави ваксинация срещу сезонния грип, който може да дойде през януари-февруари и да протече като нова вълна. Миналата година нямахме сезонен грип; ние не знаем кой щам ще дойде. Препоръчвам хората да се ваксинират. Препоръките да не се ваксинираме е израз на невежество. При хора със слаба имунна система, даването на ваксини е нежелателно в някои случаи. Има автоимунни заболявания, при които имунизацията може да доведе до проблем. Хората със здрава имунна система имат право на личен избор да се ваксинират. При децата се прилагат две инжекции през месец. Така ще бъде и с новата ваксина, която очакваме. Надявам се България да взима мерки и да ускори процеса на ваксинирането. Лечението на този грип става с препаратите „Тамифлу" и „Реленца". Това са препарати, за които е доказано, че действат срещу размножаващия се вирус. Трябва да се започне през първите два дни от заболяването, колкото се може по-скоро, а не да се започва с антибиотик. Антибиотикът може да се включи по-рано в лечението само по преценка на лекар. Другото, което е характерно само при грипа, е т. нар. оксидативен стрес, при който се увреждат мембраните на малките съдове в резултат на натрупани прекисни радикали. За тази цел трябва да се взимат антиоксиданти като витамин С и в големи дози и витамин Е. Препоръчвам включване в терапията и на Есберитокс N – той стимулира имунната система и подпомага оздравяването . Трябва да се взимат симптоматични средства срещу високата температура, главоболие и т. н. Едва петият компонент на терапията е антибиотикът. Лечението трябва да се предписва и контролира от лекар. Самолечението е недопустимо.

Вирни се горе