Инициативи за Маратона на четенето в Регионална библиотека

Инициативи за Маратона на четенето в Регионална библиотека

Ученици от 8 клас на СОУ „Отец Паисий” с ръководител г-жа Радкова се включиха с четене на откъси от любими книги и автори. Мероприятието се проведе в Регионална библиотека “Николай Вранчев” – Смолян. Интерес у децата предизвикаха много от произведенията на световната и българска литература. Осмокласниците бяха предизвикани да познаят откъси от „Диви разкази” на Николай Хайтов, да прочетат откъс от „Дервишово семе” на родопски диалект и отговориха на много въпроси върху произведенията от учебната програма, обявиха от културната институция. Ученици споделиха впечатления от книгите на Дан Браун и тяхната екранизация на филмовия екран. Бяха четени откъси от „Властелинът на пръстените”, „Пипи дългото чорапче”, „Тютюн” и редица български и световни творци.

Всички участници в маратона ще получат безплатна регистрация и Читателска карта за една година напред.

На тържество в библиотеката вчера бяха отчетени и резултатите от конкурса за есе „Какво е книгата за мен”. Участие взеха 26 деца от трети и четвърти клас от училищата ОУ „Иван Вазов” и ОУ „Юрий Гагарин” – Смолян.

Награда за първо място получи есето на Георги Горанов – 3 клас от ОУ „Иван Вазов”. Той получи грамота и ваучер на стойност 20 лв. за покупка на книги от книжарница в Смолян. Второто място е за Симона Чавдарова – 4 клас – ОУ „Юрий Гагарин”, която получи грамота и ваучер за 15 лв. и трето място – Виктория Сиракова – 4 клас от същото училище – грамота и ваучер за 10 лв.

Журито връчи и две поощрителни награди – за Ангел Райчев – 3 клас ОУ „Иван Вазов” и Емилия Мугленчова – 4 клас – ОУ „Юрий Гагарин”. Те получиха грамоти и ваучер за 7 лв. Останалите деца получиха грамоти и ваучери на стойност 3 лв., осигурени от Регионална библиотека, допълниха оттам.

Вирни се горе