Има арестувани за купуване на гласове.

Има арестувани за купуване на гласове.

Има арестувани за купуване на гласове на днешния изборен ден, каза вътрешният министър Михаил Миков на влизане в НДК. В МВР са постъпили 73 сигнала за купуване на гласове, от които 21 са счетени за неоснователни. Около 30 са прокурорските проверки, по които работата продължава и 9 са досъдебните производства, които са образувани. Две от тях са за организирано купуване на гласове.

Миков смята, че резултатът на БСП е стабилен, но за парламентарните избори социалистите трябва поработят повече. В Главна дирекция “Охранителна полиция” няма данни за нарушаване на обществения ред, за нарушаване на Закона за избор на депутати в ЕП или на Закона за митингите и манифестациите. Беше обяснено, че представители на полицията са се намесили във всички случаи, в които са се обърнали граждани към тях – примерно за недопускане на лица във видимо нетрезво състояние до секциите за гласуване.

От сутринта досега са образувани 9 досъдебни производства, като 3 са бързите производства. В голяма част от случаите проверка първо прави полицията и тогава ги подава на прокуратурата. 33 са преписките, по които текат проверки като по 10 прокуратурата е отказала образуването на досъдебно производство, поради недостатъчно доказателства.

Вирни се горе