Идва страшен триглав грип

Идва страшен триглав грип

Опасен триглав грип ще ни удари наесен. Задават се и трите щама на вируса Брисбейн, предупреди акад. Ангел Гълъбов. Шефът на Института по микробиология към БАН съветва децата да бъдат ваксинирани с две дози през месец. Само така малчуганите ще успеят да изградят имунитет срещу коварния вирус, информира Стандарт.

Брисбейн е регистриран за първи път през 2007 г. в едноименния австралийски град. Два от щамовете са от тип А и са познати в България. Точно те са най-опасни, предупреждават специалисти. Третият е разновидност B и е непознат у нас. Разчетен е от епидемиолозите през миналата година в Южното полукълбо. В-вирусите не са толкова агресивни, успокои акад. Гълъбов.

Експертите на СЗО прогнозират, че главният причинител на грипна епидемия през есенно-зимния период ще бъде грипният вирус Брисбейн – А/H3N2. Хронично болните, децата и хората с обществени професии е добре да си сложат противогрипна ваксина.

“През октомври се очаква да пристигне и ваксина срещу свинския грип”, каза още акад. Гълъбов. СЗО препоръчва защитата с нея да се извършва също с две ваксинации през месец – не само за децата, но и за възрастните.

Едва 4% от населението у нас се ваксинира срещу грип, докато в развитите страни на ЕС превантивни мерки взимат 60 на сто от хората.

Вирни се горе