ИАРА подписа договор за над 2 милиона лева по ОП “Рибарство”

ИАРА подписа договор за над 2 милиона лева по ОП “Рибарство”

Изпълнителният директор на ИАРА г-н Явор Недев подписа договор на стойност 2 334 991 лв. по проект за „Увеличаване и модернизация на рибопроизводството на ЕТ „НИК 60”. Проектът е по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”. Размерът на одобрената безвъзмездна финансова помощ е 1 400 995 лв.

При изпълнението на проекта ще бъдат извършени инвестиции в двата рибовъдни обекта на бенефициента ЕТ „НИК 60”: „Сини ханчета” край с. Хвойна и „Садково стопанство – Въча” при язовир „Въча”.

В обект „Сини ханчета” край с. Хвойна, Смолянско, бенефициентът ще модернизира производството на зарибителен материал. Предвидено е и израждането на мини ВЕЦ за постигане на автономност и цялостно задоволяване на нуждите от собствено производство на електроенергия.

Чрез изграждането на втория обект „Садково стопанство – Въча”, намиращ се на около 12 км южно от стената на язовир Въча, „НИК 60” ще увеличи производствения си капацитет. Там ще се отглеждат по супер интензивна технология студенолюбиви и топлолюбиви видове риби /шаран, пъстърва, сом/ в садки.

Срокът за цялостно изпълнение на проекта е до месец декември 2011 г.

Вирни се горе