И в двата параклиса в Устово се помолиха Света Петка Българска да помага

И в двата параклиса в Устово се помолиха  Света Петка Българска да помага

Знайно е, че славата на света Параскева – Петка Българска, живяла през ХІ век, е свързана с Българското царство и с определението на Патриарх Евтимий: „Ти си слава на жените, красота на девиците, пример на апостолски живот, одобрение на пустинниците, застъпница на младите, пазителка на задомените, на всекиго подателка на всичко, от което се нуждае! Ти имаш способността да вършиш чудеса, ти даваш обилно и без завист потребното на всички!“ Затова и всяка година у нас на 14 октомври я славят и празнуват всички вярващи, освен че ежедневно стотици молитви се отправят към нея.

Смолянският квартал Устово и тази година подобаващо отбеляза храмовите празници на двата параклиса „Св. Петка“ със божествена света Литургия. А след това бе отслужен общ празничен водосвет за здраве и благоденствие от архиерейския наместник в новия параклис „Св. Петка“ до Паметника на главния път за Пловдив. Негово Високопреподобие архимандрит Висарион служи заедно с председателите на двата храма свещениците Димитър Одаджиев от този параклис и Васил Маджаров от параклиса в Гробищния парк, секретаря на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и отец Димитър Михайлов. В помощ бе иподякон Даниел.

Над водата с кръст и молитви бе призовано застъпничеството на Света Петка Българска пред Бога за здраве и спасение, за мир и благоденствие на българския народ, Малкият водосвет, който се извършва на храмов празник и по други църковни поводи, възпроизвежда случката от Евангелието в Йерусалим, когато в къпалнята при Овчи порти „Ангел Господен от време на време слизаше в къпалнята и раздвижваше водата, и който пръв влизаше след раздвижване на водата, оздравяваше, от каквато болест и да бе налегнат“. Лечебната сила на този вода не може да се обясни от науката.

С осветената вода в двора на параклиса „Св. Петка“ архимандрит Висарион поръси храма и иконите, богомолците, дошли на празника, а след това предаде на отец Димитър, председателя на този параклис, той да продължи да поръсва множеството.

Осветени бяха принесените за здраве и благоденствие хляб, пити и сладки. Осветен бе курбанът, който в края бе раздаден на всички присъстващи.

Иконом Запрян Шиков поздрави богомолците за празника и призова от това свято място Света Петка да моли Бога за здраве, мир и благоденствие.

Нека да ви честит празника, пожела на множеството Негово Високопреподобие архимандрит Висарион и призова:„Нека Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат над всички вас, над чадата и над домовете ви! Да живеем във вярата, да крепнем в надеждата, да пребъдваме в любовта.“

Росица Примовска

Вирни се горе