Хлябът поскъпва

Хлябът поскъпва

Въпреки уверенията, че поскъпването на хляба е неоснователно и дори и да има такова то ще е незначително, първите увеличения на цената на насъщния вече са факт.

Те са продиктувани от новите цени на брашната.

Хлябът в Добричко поскъпна с 10-15 стотинки и масовите видове достигнаха 65-80 стотинки за 700-грамова опаковка, съобщи председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Тошко Няголов, цитиран от БТА.

Само за седмица тон брашно тип “500” поскъпна с около 30 на сто и достигна 675 лева, каза Няголов.

Той коментира, че тази актуална цена не е включена в себестойността на хляба, защото повечето производители работят с брашна, закупени през юли. Преди жътвата тон брашно в региона е продавано за 450-460 лева.

Килограм хляб ще стигне 1.80 лева, ако е замесен само с ново брашно на цена 675 лева, заяви председателят на браншовата организация.

Няголов допълни, че пазарът е много динамичен и всяка прогноза за цената на хляба би била несъстоятелна. Възможно е на всеки десетина дни хлебопроизводителите да актуализират цената.

Председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите очаква в края на август-началото на септември, когато прибраното зърно от новата реколта поотлежи, качеството на брашното да се стабилизира.

Според него мелничарите все още проучват къде има по-качествено зърно за изкупуване и търсят по-добри схеми за производството на различни брашна.

Вирни се горе