Отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

Отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

По повод на Световния ден за борба срещу СПИН Регионална здравна инспекция Смолян организира регионална кампания в община Смолян, Девин, Златоград и с.Баните под мотото ,, Животът е безценен''. Кампанията стартира на 18 ноември и ще продължи до 10 декември 2013г. и цели насърчаване на безопасно сексуално поведение сред младите хора чрез здравно образование и информиране на гимназистите от 10,11, 12 класове по темите СПИН, сексуално преносими инфекции и контрацепция чрез презентации, видеопражекции на филма ,,Знайте какво правите’’ , ,,Клопка'' и дискусии. По време на обученията се разпространяват здравно-образователни материали – брошури, флайери, плакати и презервативи предоставени от ,,Мирта Медикус ЕООД’’. На 29 ноември на студентите от Пловдивския университет – филиал Смолян, РЗИ ще предостави възможност за изследване на ХИВ статуса си в специално ситуирана лаборатория. В навечерието на 1 Декември ще се разпространяват флаери за ползата от употребата на презервативи и презервативи в дискотека,,Топ старс'' и ,,Армагедон'' в Смолян. Безплатно и анонимно всеки може да изследва своя за ХИВ статус в лабораторията на РЗИ Смолян.

За поредна година, Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, в партньорство с Регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации и медии организират Национална АНТИСПИН кампания. Тя ще протече в три ключови етапа, свързани със Световния ден за борба срещу СПИН – 1 декември, Деня на влюбените – 14 февруари и Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва в третата неделя на месец май. Националната АНТИСПИН кампания е насочена към популяризиране на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

Мотото на кампанията отново е „Животът е безценен”, а целта – да се напомня непрекъснато, че постоянната и правилна употреба на презервативи е ефективен начин за предпазване от ХИВ и други сексуално преносими инфекции. 

Данните за разпространението на ХИВ инфекцията по света са все така алармиращи.

Според последни изчисления на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН, към 27.11.2012г. броя на хората, живеещи с ХИВ по света е 34 милиона. С вируса  ХИВ годишно се заразяват около 3 милиона души. Броя на смъртните случаи в резултат на СПИН – 1,7 милиона.  Ежедневно с вируса на имунната недостатъчност се инфектират около 7 100 човека. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа, Централна Азия и Северна Африка.

Ситуацията в България

Към 13.08.2013 г. официално в Министерство на здравеопазването са регистрирани 1 753 ХИВ-позитивни лица.

От началото на тази година са регистрирани 123 нови случая на ХИВ инфекция. През последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е почти три пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година- 2013, 97 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 26 – жени. Новорегистрираните случаи се концентрират основно в по-големите области на страната, където и броят на изследваните лица е най-висок: София град, Пловдив и Варна.

През периода 2004 – 2013 г. тенденцията е в посока на увеличаване на новите случаи на ХИВ инфекция сред инжекционно употребяващите наркотици. През изминалата година обаче се наблюдава увеличаване на разпространението на ХИВ сред друга уязвима група – мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже. В същото време се отчита положителната тенденция на намаляване на броя на новоинфектираните с ХИВ млади хора в България.

Регионалната здравна инспекция призовава:

Отнасяйте се отговорно към сексуалното си здраве!

Не рискувайте живота си заради бърз, мимолетен секс! Ползвайте презервативи!

Вирни се горе