Хиляди избират в жегата планините

Хиляди избират в жегата планините

Всеки ден хиляди българи търсят спасение в планината от летните жеги. Дори и следобедните дъждове не разколебават желаещите да търяст емоции в планината. Запалените планинари са от всички краища на страната ни. Сред туристите има и немалко чужденци – германци, холандци, белгийци, както и от съседна Македония и Гърция.

Не са малко и тези, които съчетават разходката в красивата планина и с нощувки в палатка. В повечето случаи групата е около 7-8 души, но има има и “усамотени палатки” с по един турист.

Паничище е изходен пункт за хижите Пионерска, Ловна, Скакавица, Вада, Рилски езера, 7-те езера и др. Край курорта опашката от паркирани коли е няколко километра, съобщи БГНЕС. В района се намира и най-ниското ледниково езеро в Рила – Сухото. Има изградена добра база от хотели, вили и хижи в района. Паничище е една от най-широко отворените порти към сърцето на планината. От тук тръгват някои от най-популярните маршрути в Рила, тези към Седемте рилски езера, връх Мальовица и към най-големият духовен и културен паметник на България – Рилския манастир.

В този дял на Рила се намират и природните забележителности Урдини езера и Скакавишки водопад. В близост до курортното селище Паничище се намира също балнеолечебният курорт Сапарева Баня. Пътят от Сапарева баня до курорта Паничище е сравнително добър. Билетът за лифта – отиване и връщане е 15 лева. Според обявите, паркингът е безплатен за колите.

Вирни се горе