Хиляди чакат в дъжда да се сбогуват с Батето

Хиляди чакат в дъжда да се сбогуват с Батето

Огромна тълпа от хиляди хора се събра на поклонението на Иван Славков. Много преди обявения час пред Националния стадион „Васил Левски" се изви опашка, дълга десетки метри, от чакащи да си вземат последно сбогом с Батето.

Припомняме, дългогодишният генерален директор на Националната телевизия и президент на БОК и БФС издъхна на 1 май в Правителствена болница, 10 дни преди да навърши 71 години. Причината са проблеми с белите дробове, дошли след усложнение от бронхопневмония.

Сред официалните лица беше президентът Георги Първанов. Представители на бившия и настоящия кабинет, изтъкнати спортисти, треньори, представители на национални и международни организации също уважиха паметта на Батето.

Районът около входа на стадиона е отцепен от полиция.

Няма човек в България, който да каже лоша дума за Иван – вижте колко много хора го обичат – национално шествие едва ли не, заяви олимпийската шампионка и шеф на БОК Стефка Костадинова, сочейки хилядите, отишли на погребението. Тя разказа, че за нея Иван Славков е бил много голям приятел – човек, който те зарежда с оптимизъм и ти дава сили да мислиш само добро. Най-широкоскроен, много силна самоирония, който не спестяваше критиките на никого. България загуби един много голям българин с огромно сърце, коментира Костадинова.

Румен Петков каза за Батето, че е човек, който е направил много за спорта и културата и за името на спортната общност на България в чужбина. Това са неща, които няма как да бъдат подминати, подчерта той. Бившият министър припомни и фразата на Славков за него – Румен Петков се бил оттеглил, затова се срещнал с двама бандити. И той всяка седмица ходи на заседания на Министерския съвет.

За Иван Славков всичко се знае и нищо не се знае – човек с неизчерпаема енергия, неизчерпаем дух, заяви от своя страна един от най-близките му приятели – Иван Вуцов. Имаше голямо сърце и това голямо сърце спря да бие, добави той. Хора и приятели има много, но човеци малко. Той е човек и това, което е направил на двата фронта – културата и спорта, са големи неща. Тази следа, която остави, е на голям човек, каза още Вуцов.

Димитър Пенев каза за Славков, че е човек, допринесъл много за спорта. Беше голям ватерполист, доста е помагал и на футбола, винаги е бил точен. Не трябваше да има негативни приказки за Славков, който винаги е помагал на държавата и всички спортове, каза още той и изтъкна, че на много спортни събития Батето е представлявал българския спорт и България и никога не е мислил за себе си.

Шампионът по борба Александър Томов заяви за Славков: Беше добър човек, благороден във всяко едно отношение, винаги е помагал, когато е имало нужда, винаги се е отзовавал. По думите му Славков, като шеф на телевизията, се е притеснявал какво ще каже Тодор Живков и разказа, че когато на същия стадион, където е поклонението, е станал световен шампион, Батето съобщил на Живков: Другарю Живков, Александър Томов се бори, какво ще кажете и отговорът бил – Спираме новините. Да продължава състезанието.

Тити Папазов през сълзи заяви: И Господ плаче за него, посочвайки изливащия се дъжд по време на поклонението. Бяхме много близки, той се обръщаше към мен със сине мой, а аз му казвах „папа". По думите му Славков е мегаличност, изключително широкоскроен човек, с огромно чувство за хумор, което много от хората не са разбирали.

Янчо Таков заяви: Такива като Иван помагат, за съжаление са все по-малко от тази порода. Не я виждам наоколо. Все по-малко нормалност виждам.

Вирни се горе