Грипната ваканция няма да се удължава, решава се по области

Грипната ваканция няма да се удължава, решава се по области

Грипната ваканция за училищата, която е заради вирус тип Б, няма да бъде удължена. Възможно е това да се случи в отделни области или общини, заяви образователният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

Той даде пример с Пловдив и Велико Търново, където вече имало взето решение за удължаване с два дни. Повишила се е епидемичната стойност в София, ден за ден се решава и не е изключено да се удължи ваканцията и в столицата, допълни министърът. От изток на запад се повишавали стойностите на заболеваемостта.

В момента не се обсъжда взимане на пролетната ваканция за учебно време, каза Вълчев. Средно 10-12 са дните, които децата са отсъствали, преструктурират се програмите и все още учебният материал може да бъде взет, ще е за сметка на упражненията, обясни той.

Не се обмисля удължаване на учебната година, нито промяна на датите за матурата, по-скоро от изпитния материал щели да отпаднат последните теми от учебните програми.

Ще бъдат обсъдени варианти за дистанционно обучение там, където то е възможно – с виртуални класни стаи, с провеждане на самоподготовка и упражнения с виртуална връзка с учителя, чрез проектно обучение, обясни още министърът.

Временно са спрени всички групови дейности на училищата, а тези 5 дни, които те имат за екскурзии и зелени училища, били вариант за удължаване на учебните часове.

Вирни се горе