Граничен полицай за десети път улови кръста на Богоявление

Граничен полицай за десети път улови кръста на Богоявление

Празникът на Кръщението Господне беше отбелязан тържествено в Смолян

Празникът на Кръщението Господне беше отбелязан тържествено в Смолян. Десет смелчаци нагазиха в ледените води на река Черна в битка за Богоявленския кръст. Най-ловък бе 38-годишният граничен полицай Никола Узунов. Той вади светинята за 10- и път. Ловил е кръстът и в Бачковския манастир. Никола си пожела здраве, любов и успешна година за него и семейството му. Като е писано да го хвана го хванах, убеден е разследващият полицай. Хората целуваха кръста и си пожелаваха здраве и късмет.

Света Божествена литургия за Йордановден отслужи в храм “Свети Висарион Смоленски” архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Димитър Михайлов . След това пред храма Негово Високо преподобие извърши Велик Богоявленски водосвет. Духовникът освети бойните знамена на 101–ви Алпийски батальон, на 21–ви Пехотен средногорски полк, освободител на Родопите по време на Блаканската война и на Трети охранителен взвод, участвал в мисия в Афганистан. Архимандрит Висарион поздрави миряните с празника Богоявление, като благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата ни. Светата православна църква чества празника на Кръщението Господне и явяването в пълнота на Триединнния Бог. Това е велико знаменателно събитие в историята на човечеството, защото поставя началото на обществената проповед на нашия спасител Господ Иисус Христос, подчерта още в словото си духовният водач на Родопите. Кметът Николай Мелемов поздрави присъстващите и военните по повод големия Господски празник известен и като Просвещение. Той пожела с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Градоначалникът припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. Той пожела на военнослужещите да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни.

След това с литийно шествие всички се оправиха към река Черна при Спортната зала, където архимандрит Висарион хвърли кръста. В отбелязването на Богоявление взе участие секретарят на община Смолян Момчил Николов.

Вирни се горе