XI Международно гайдарско надсвирване Гела 2014

 XI Международно гайдарско надсвирване Гела 2014

На 2 и 3 Август 2014 година в село Гела, Община Смолян, ще се проведе 11-тото издание на Международното гайдарско надсвирване Гела 2014.

Станалият традиционен вече събор привлича всяка година хиляди туристи, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите, от прекрасните гледки на Родопа планина. Кръшни хора, песни и гайдарски мелодии огласят Родопите цели два дни по времето на събора. Голяма част от посетителите нощуват на палатка, под небето на планината, като базовият къмпинг е с повече от 100 палатки и се разполага на Илинденските хълмове на Родопския рид Карлък, от където се открива красива панорамна гледка към Родопските поля и гори. Надсвирването се провежда в три възрастови групи – до 14, до 20 и над 20 годишни участници. Традиционно надсвирването е с конкурсен характер и обикновено започва сутрин и продължава докато има желаещи да се изявят. Традиционно в програмата е застъпено и преподаване по гайда, като майсторите гайдари дават уроци на желаещите напълно безплатно. Целият събор се провежда под знака на единението – събират се хора от различни етноси и религии и заедно отключват магията на Родопа планина.

Пристигат хората на събора и се настаняват по родове. Всеки род си има дърво. Така сядат род до рода, кум до свата, брат до брата. Пекат се чевермета, защото това е традиционна родопска храна.

Вирни се горе