Горещо и с опасност от пожари през почивните дни

 Горещо и с опасност от пожари през почивните дни

За 12 области за днес, събота, е обявен жълт код за високи температури. Това показва карта на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Предупреждението е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково.

За останалата част от страната няма предупредителни кодове.

Синоптиците прогнозират, че утре ще бъде слънчево, като ще има временни увеличения на облачността – преди обед над източните, а следобед над западните райони.

Малко вероятно е да превали, смятат от НИМХ.

Максималните очаквани температури са между 32 и 37 градуса. За София те ще са около 32 градуса.

Предимно слънчево се очаква да бъде и по Черноморието. Там максималните температури ще са между 29 и 31 градуса. Температурата на морската вода е 27-28 градуса.

Слънчево ще бъде над планините. Следобед там ще се развива купеста облачност. На отделни места може да има краткотрайни превалявания.

Слънчево време ще преобладава и в неделя. В часовете около и следобед ще има временни увеличения на облачността. Кратко може да превали на отделни места, главно в планинските райони.

Метеоролозите прогнозират по-значителни увеличения на облачността. На места ще има краткотрайни дъждове, придружени с гръмотевици.

Ще започне да прониква малко по-хладен въздух и температурите ще се понижат, като максималните ще са между 29 и 34 градуса.

Високата опасност от пожари остава и в следващите дни, предупреждават още НИМХ.

Вирни се горе