Бедствено положение: Голям пожар в Смолян, хеликоптер гаси пламъците

Бедствено положение: Голям пожар в Смолян, хеликоптер гаси пламъците

Голям пожар между Райково и Устово. Според очевидци пламъците се издигат в Долно Райково. Горят стърнища, пожарни са на мястото на пожара. Огънят застрашава намиращите се в близост къщи. Наш читател ни изпрати снимки.

Търсят доброволци за гасенето на пламъците.

Пожарът се движи застрашително към близкото село Хасовица и вече е на десетки метри от крайпътна бензиностанция.

Десетки пожарникари в момента са мобилизирани и се борят с пламъците. Два хеликоптера се включиха в гасенето на пожара.

„Нашите служители са над 40, като на този етап се прави сериозна организация, в гасенето ще се включат и служители на горските стопанства в региона“, коментира Симеон Цървуланов – директор на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Смолян.

Според него засега няма непосредствена опасност за населението, но ако пожарът продължава да се разраства може да застраши жителите на две села и дори самия град.

„Прави се всичко необходимо да се локализира огънят и да не се стигне до по сериозни последствия. Пожарът е огромен“, каза още Цървуланов.

Пожарникарите са затруднени, защото огънят гори в силно пресечена местност и до него се стига трудно. Те са въоръжени с моторни триони, като се правят опити да се пресече пътят на пожара към селата и града. Сигналът за огъня е постъпил в около 15 часа. Пушекът от пожара се разстила над целия град, като се вижда и от съседните села.

Вирни се горе