Големият студ се отлага и тази седмица

Големият студ се отлага и тази седмица

През започващата седмица ни очаква много динамично, но предимно топло време. Днес ще има променлива облачност, която ще се увеличава през деня. Слаби превалявания от дъжд са възможни над западните райони. Температурите ще бъдат от 15 до 20 градуса, в западната част на Дунавската равнина по-ниски, до 11-12. По планините и в източните райони ще се появи слаб и умерен южен и югоизточен вятър.

Утре ще бъде предимно облачно. Още в началото на деня и преди обяд дъжд ще завали над цялата страна. В неустойчивата въздушна маса на отделни места не са изключени и гръмотевици. Вятърът в западните райони ще отслабне и стихне, но в Източна България ще остане умерен, а по билата и силен от юг. Температурите в западната половина на страната ще се понижат и ще се движат в широк интервал: от 11-13 в западните райони и високите полета до 18-20 в Източна България.

В сряда преваляванията ще отслабнат и спират, макар че на отделни места не е изключен слаб дъжд. Температурите ще се понижат с още няколко градуса и дневните ще са от около 8-9 в западните райони до 15-16 на изток, а минималните от 4 до 9, по-високи в крайните източни райони.

В четвъртък температурите няма да се променят съществено, като ще бъдат в интервала от 6-7 в Северна България и високите полета до 12-14 в южните и югоизточни райони. Само на отделни места е възможно да превали слаб дъжд.

В петък дъжд ще превалява над цялата страна. През деня плътно до границата на нашата страна във височина ще се намира студена въздушна маса и по високите полета на Западна България и в крайните северозападни райони дъждът е възможно да преминава в мокър сняг. Температурите сутрин и през нощта ще са от 1-2 градуса в северозападните до 8-9 градуса в крайните източни райони, а дневните ще бъдат от 7-8 до 13 градуса.

В събота и неделя преносът във височина отново ще се ориентира от югозапад и температурите ще се повишат с 2-3 градуса, като сутрешните ще са между 4 и 9, а максималните от 9 до 14. Облачността ще остане значителна, но над голяма част от страната средна и висока. Ще има и слънчеви интервали. Почти без валежи.

В началото на следващата седмица над нашата страна ще започне мощен пренос на топъл въздух във височина и към вторник-сряда следващата седмица температурите в източните райони и северно от планините отново ще достигнат стойности около и над 20 градуса.

Вирни се горе