Глобяват за несвалени стикери от колите

Глобяват за несвалени стикери от колите

Нова глоба за шофьорите влиза в сила от събота. Санкция от 50 лева грози всеки, който не е отстранил старите си стикери, които поставяха застрахователите при сключване на „Автокаско”. В полунощ изтече тримесечният гратисен период, който законът беше предвидил, за да може всички шофьори да изчистят от стъклата на автомобилите си лепенките, които предупреждават, че колата е застрахована и маркирана срещу кражба, предаде bTV.

Промените в Кодекса за застраховане бяха приети още миналото лято, но влизат в сила от днес.

Според текстовете на закона е забранено поставянето на знаци, белези или други индикации върху или на видимо място в моторното превозно средство, които пряко или косвено посочват, че за колата има сключен застрахователен договор. Законът забранява на застрахователите да изискват колата да бъде маркирана.

Санкцията за застрахователните компании, ако изискват от клиентите си поставянето на някакъв знак, е между 30 000 и 60 000 лв. за първо нарушение и до 120 000 лв., ако то се повтори.

Преди седмица Асоциацията на българските застрахователи обяви, че кражбите на автомобили са паднали с 40% за последната година, след като беше отменено маркирането за застраховката.

Вирни се горе