Глобяват гражданите затрупали с дърва пожарни хидранти

Глобяват гражданите затрупали с дърва пожарни хидранти

Констатирани са чести нарушения от страна на граждани на Община Смолян по повод на паркиране и неправилно складиране на дърва за огрев върху пожарни хидранти и до жилищни сгради.

На служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян, прави впечатление, че на територията на града ни някои пожарни хидранти не бяха открити и проверени за изправност, поради невъзможността за достъп до тях. Хидрантите са разположени върху тротоари и са както надземни, така и подземни.

Голяма част от населението на града ни складира дърва за огрев и строителни материали върху тях, а шофьорите паркират в непосредствена близост до тях.

Пожарните хидранти са особено важни за пожарникарите за да водоснабдят автомобила в случай на пожар и за гасене на сгради намиращи се непосредствено до него. При невъзможност да се ползва хидранта се увеличава времето за гасене, а това понякога може да касае човешки живот.

Лятото освен за почивка е и време да се подсигури отопление за зимата чрез набавяне на дърва за огрев. В тази връзка е необходимо отново да напомним, че разтоварени дърва по тротоари, улични платна и зелени площи могат да престоят не повече от 48 часа, а мястото за съхранение на дървата за огрев по външните фасади на сградите трябва да бъде далече от електрически инсталации и съоръжения и поне на 2м. от самите сгради.

Добре е да се знае, че съществува нормативна забрана за гореспоменатите действия. Всеки, който не спазва изискванията може да бъде подведен под отговорност и да бъде наказан с административно наказание глоба от 200лв. до 2000лв.

Вирни се горе