Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще поиска удължаване на извънредната епидемична обстановка

Извънредната обстановка ще се удължи, съобщи доц. Ангел Кънчев днес в Пловдив

Заради усложнената ситуация в Доспат, Сърница и Сливен се налага удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната. Това обяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, цитиран от БНТ.

Според него това не е втора вълна на вируса, защото разпространението не е дифузно, а по огнища.

Ситуацията в Доспат е усложнена. Затова са необходими общи мерки, които да се провеждат едновременно във всички общини. По този повод в момента в Пловдив главният здравен инспектор Ангел Кунчев събра на среща епидемиолозите от Смолян, Пазарджик и Благоевград и кметовете от региона.

Стана ясно, че извънредната обстановка ще се удължи.

„Дали ще е месец или по-малко, според мен при тази ситуация е добре това да стане. Защото по закон нещата са така устроени, че ако тя отпадне ние нямаме основание да налагаме и граничните мерки“, каза Ангел Кунчев.

Според Кунчев работници в предприятието за играчки в Доспат са прикривали симптомите на заразата от страх да не останат без работа.

В следващите дни ще се вземе решението докога ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка в страната.

Иначе в община Доспат и днес продължи тестването на контактните лица на заразените с коронавирус.

Четирите екипа на РЗИ-Смолян издириха всички контактни на болните и им взеха проби за изследване. Резултатите се очакват в следващите дни.

Днес продължават тестването в селата Змеица, Любча, Касак, Црънча и Чавдар.

Красимир Горов, председател на кризисния общински щаб в Доспат: Вчера в късния следобед на територията на общината имаше 4 екипа от РЗИ в Доспат. Те бяха придружавани от хора от кризисния щаб, които уведомяваха близките и контактните, а в Барутин бяха придружавани от кмета на Барутин, те са си свършили работата. Ако е останало още нещо в други населени места, то това ще стане днес.

За разлика от Доспат, където от вчера носенето на маски е задължително, на открити и закрити пространства, в Сърница подобно мярка не е въведена.

Вирни се горе