Гласуваха увеличението на пенсионната възраст

Гласуваха увеличението на пенсионната възраст

Възрастта за пенсиониране да се увеличава от 31 декември 2011 г. с по четири месеца всяка година до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете.

Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване прие парламентът, който обсъжда на второ четене проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2012 г.

Хората, които нямат право на пенсия до 31 декември 2011 г., ще го придобиват при навършване на 65-годишна възраст за жените и за мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж.

От 31 декември 2011 г. възрастта за тази категория се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 67 години.

Придобиване право на пенсия от военнослужещите и от държавните служители в МВР, ДАНС и следователите ще става при общ осигурителен стаж от 27 години. Досега общият осигурителен стаж беше 25 години.

Промените бяха подкрепени от 82-ма депутати, 51 бяха против, а двама се въздържаха.

ГЕРБ и четирима независими депутати гласуваха “за”, БСП, ДПС и Синята коалиция бяха против, от “Атака” гласува само един депутат и вотът му беше “въздържал се”.

Дискусията за реформите започна вчера, но поради липса на кворум заседанието беше прекратено около полунощ.

Още снощи Павел Шопов посочи, че “Атака” предлага възрастта и стажът за пенсиониране да се намалява през следващите години с по четири месеца, а не да се увеличава.

Мартин Димитров от Синята коалиция каза, че предложението на управляващите само е увеличило молбите за пенсиониране с около 30%. Предизвикахте страх и паника в българските граждани, друг ефект досега няма, поясни той и добави, че няма да подкрепят това предложение.

Според Хасан Адемов (ДПС) няма нито един аргумент за преместването на мерките от пенсионната реформа, предвидени за 2021 г. с няколко години.

Вирни се горе