Гл.пожарникар Юлия Таипова е победител в един от разделите в конкурса „Пожарникар на годината” за 2011г.

Гл.пожарникар Юлия Таипова е победител в един от разделите в конкурса „Пожарникар на годината” за 2011г.

Главен пожарникар Юлия Таипова от ПБЗН-Смолян е победител в един от разделите в националния конкурс „Пожарникар на годината” за 2011г.,съобщи говорителя на полицията. Със заповед на директора на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР главен комисар Николай Николов са определени победителите и техните подгласници за 2011г. в четирите раздела на ежегодния Национален конкурс „Пожарникар на годината”.

В раздел „Превенция” – служители, осъществяващи превантивна дейност, обучение на населението или работещи с доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и за отстраняване на последиците от тях, подраздел за държавни служители със средно образование – категория „Д” и „Е”

ПОБЕДИТЕЛ е Главен пожарникар Юлия Благоева Таипова – младши инструктор в група „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност” към РСПБЗН – Смолян при ОУПБЗН – Смолян, категория Д. Неин подгласник е Главен пожарникар Любен Красимиров Казаков – младши инструктор в „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност” към РСПБЗН – Никопол при ОУПБЗН – Плевен, категория Д. Победителите са наградени с “Обявяване на благодарност” от Министъра на вътрешните работи”. Церемонията по награждаване на победителите в ежегодния Национален конкурс „Пожарникар на годината”се състоя вчера /28 февруари/ в Централния военен клуб в София и бе открита от вътрешния министър Цветан Цветанов. Титлата „Пожарникар на 2011” спечели комисар Първан Секиранов – началник на столичната Шеста районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Традиционният конкурс „Пожарникар на годината” има за цел да покаже съвременното лице и утвърди постиженията на професията в осигуряването на пожарната безопасност, спасяването и защитата при бедствия. Той се организира и провежда в четири раздела. Първият, в който се излъчва комплексен победител, е за държавни служители, работещи по различните направления на дейност. Вторият, според категорията на служителите, е за работещите в направление “Пожарогасителна и спасителна дейност”. Третият – за служители от направление “Контролна дейност”. Четвъртият обхваща направление „Превенция”. Нов елемент в настоящия конкурс е категорията „Отличени” – за партньори, представители на изпълнителната и местната власт, общественици, доброволци.

Главен пожарникар Юлия Таипова осъществява контрол на 427 обекта в общ. Смолян. Основно обектите са туристически, административни, производствени и търговски. През изминалата 2011г. Юлия Таипова е извършила 407 контролни и 114 тематични проверки, взела е участие и в 10 комплексни проверки, връчила е 41 акта за установени нарушения и 69 разпореждания, провела е 270 инструктажа, при които са инструктирани 790 души.

За 2011год. в обслужвания от младши инструктор Юлия Таипова район е възникнал само един пожар в обект, в който се осъществява държавен противопожарен контрол. Причината за възникване на пожара е небрежност при използване на отоплителен уред. На виновното лице е съставен акт за административно нарушение.

Наред с добрата дейност по ДПК, Юлия Таипова с удоволствие и професионализъм работи по направление на превантивната дейност. Традициите на РСПБЗН – Смолян, свързани с подготовката и обучението на подрастващото поколение, дават широко поле за изява на Юлия. За 2011год. тя е изнесла 49 лекции в училища и детски градини. Смело може да се каже, че работата и с децата води до сигурна ефективност в бъдеще. Това е резултат от упорита и системна подготовка. Наред с професионалната подготовка, принос за всеотдайната работа с децата има и завършеното и педагогическо образование.

Превантивната дейност на младши инструктор Юлия Таипова е силно изразена при провеждането на обучение и инструктажи на служители и персонал във всички обекти в контролирания район. Изготвя и актуализира агитационни материали за пожарна безопасност както за възрастни, така и за деца. За 2011год. е изготвила и взела участие допълнително и в два проекта за работа с децата. По време на седмицата на “Здравословен начин на живот“ активно взе участие в провеждане мероприятие под надслов “Активни, здрави, силни”. В мероприятието участваха деца от различни квартали на града – членове на Младежкия противопожарен отряд от ОУ “Стою Шишков” и деца от ОДЗ-3 “Родопчанче” и ОДЗ-4 “Радост” в гр. Смолян.

Втория проект, в които активно участва Юлия, е “Младите огнеборци – доброволци в полза на обществото”. Той се реализира съвместно с деца – членове на МПО от ОУ “Асен Златаров”, МБАЛ и ДГС с.Смилян .

Работата й с подрастващите продължава и с Младежките противопожарни отряди ”Млад огнеборец”. Тя е ръководител на два отряда. Умело и с майсторство дава на децата теоретична и практическа подготовка, убеждавайки ги че пожарникарската професия е израз на всеотдайност, колективност и жертвоготовност.

Вирни се горе