Фолклорен фестивал за инвалиди ще се проведе в Смолян под патронажа на Владимир Уручев и Николай Мелемов

Фолклорен фестивал за инвалиди ще се проведе в Смолян под патронажа на  Владимир Уручев и Николай Мелемов

Под патронажа на евродепутата Владимир Уручев и кмета Николай Мелемов в Смолян ще се проведе 4-ти Национален фолклорен фестивал на хора със специфични възможности. Проявата се организира от фондация „Център за устойчиво развитие, образование и напредък“, общинските организации в Неделино и Златоград към Съюза на инвалидите в България. Събитието е под наслов „В планината на Орфей – 2015“ и ще се проведе на 19 и 20 юни. До момента участие са заявили 860 човека от 52 български общини. Тази година чуждестранното участие ще е от Гърция и Македония. Фестивалът години наред се подпомага финансово от Уручев и партия ГЕРБ. И досега всяко лято се провеждаше на връх Света Неделя между Неделино и Златоград. Тази година обаче заявките за участие са доста повече и кметът на Смолян любезно им предоставя откритата сцена на площад „България“.

Идеята на организаторите е хората със специфични потребности да изявят таланта си на сцена, да осъществят социални контакти помежду си и да се докоснат до неповторимия български дух, съхранен в песните, танците и обичайте.

Освен изявите на сцена, в рамките на тези два дена, във фоайето на РДТ „Николай Хайтов“ ще се проведе и изложба-базар с ръкоделия и предмети, изработени от хора с увреждания. Професионално 5-членно жури с председател Валя Балканска ще оценява изпълненията.

Официалното откриване на фестивала е на 19 юни 2015 г. /петък/ от 11:00 часа на Амфитетъра, Нов център. Организаторите на проявата очакват около 3000 гости от страната и чужбина.

Вирни се горе