За първи път СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ в ПАМПОРОВО

За първи път СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ в ПАМПОРОВО

На 3 януари се открива ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ на „София Филм Фест” в ПАМПОРОВО

Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Пампорово АД, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

В рамките на четири дни – от 3 до 6 януари в зала за спортни и културни събития в хотел Перелик, кк. Пампорово ще има специални срещи с нови, некомерсиални, световни и български заглавия.

Пилотното издание на „София Филм Фест в Пампорово” ще бъде открито в 20,00 часа на 3 януари (събота) с филма „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на режисьора Стефан Командарев по едноименния роман на Илия Троянов и с музика на Стефан Вълдобрев, който се очаква да бъде представен от неговия продуцент Стефан Китанов, а след прожекцията зрителите ще имат възможност да разговарят с него. „Светът е голям” е един от най-награждаваните български филми по света. През 2010 бе избран сред 9-те номинации за чуждоезичен „Оскар”, едно от върховите постижения на родното кино. Той има в актива си 30 международни награди, включително 6 награди за най-добър филм (Берген, Вилнюс, Беналмадена, Сатурно, Минск, Калифорния), 4 награди на журито (Варшава, Талин, Беналмадена, Техеран), 2 награди за режисура, 4 награди за най-добър актьор (Мики Манойлович), 10 награди на публиката…

Вторият филм е с начален час 22,00 часа и е сред най-новите български филми, чиято премиера беше в рамките на 18-ия София Филм Фест през март и получи наградата на фестивалната публика – „Последните черноморски пирати”. Филмът се очаква да представен лично от режисьора Светослав Стоянов и сценаристката Ваня Райнова. Те ще очакват коментари и са готови да отговорят на всички въпроси на публиката. Филмът получи наградата на ФИПРЕССИ в Краков ’13, както и Голямата награда за най-добър документален филм на фестивала в Ереван ’13, а също бе обявен за най-добър документален филм на фестивала Let’s CEE МФФ, Виена ’13.

В 23,30 часа даваме старт на последния филм от първия фестивален ден. Под шокиращото мото „Забрави за любовта!” е време за среща с провокативния, анти-догматичния, разкрепостения Ларс фон Триер, чиито най-нов филм „Нимфоманка” разбунва духовете в киното вече няколко години. Триер има амбицията, и успява по невероятно дълбок, философски начин, да разкаже „поетичната история за еротичното пътешествие на една жена от нейното раждане до 50-ата й годишнина”. Вторият фестивален ден е 4 януари (неделя), който стартира в 20,00 часа с „Ангелският дял” на прочутия британски режисьор Кен Лоуч. Награда на журито, номинация за най-добър режисьор – Кан ’12; Най-добър европейски филм според публиката – Сан Себастиан ’12; Номинация за най-добър композитор – Европейски филмови награди ‘12 – това са само част от признанието за работата на Лоуч.

От 22,00 часа киноманите ще имат шанса да гледат провокативния документален филм на швейцарския режисьор Маркус Имхоф – „Повече от мед”. Известна е мисълта на Алберт Айщайн: „Ако пчелите измрат до една, на човечеството ще му останат само четири години живот”.

В 23,30 часа започва втората част на предизвикателната творба на Ларс фон Триер „Нимфоманка” – тя е по-мрачна от първата и проследява главната героиня Джо (първо Стейси Мартин, а после Шарлот Генсбур), която на средна възраст губи удоволствието от секса и се отдава на мазохизъм, заплахи и насилие.

В предпоследния ден на фестивала – 5 януари (понеделник), ще предложим на зрителите специална френска кино-вечер. В 20,00 часа очаквайте филма на Стефан Роблен „А защо да не живеем заедно?”. В актьорския екип са легенди като Джералдин Чаплин, Джейн Фонда, Пиер Ришар, Ги Бедос, Клод Риш и младия Даниел Брюл. Петима дългогодишни приятели – пет различни характера и пет проблема, породени от остаряването.

Второто френско заглавие за вечерта е „В къщата” на изключителния режисьор Франсоа Озон и е с начален час 22,00 часа. Филмът получи Голямата награда на журито за най-добър филм на фестивала в Сан Себастиан 2012, както и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала в Торонто 2012.

На 6 януари (вторник) от 20,00 часа е ред на носителя на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013 година– „Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген , който получи наградата на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013, а Веерле Бетенс получи признание за своята роля на Европейски филмови награди 2013, където й беше връчена наградата за най-добра актриса.

Закриваме Първото издание на „София Филм Фест в Пампорово” в 22,00 часа с интригуващата черно-бяла приказка „Снежанка”, дело на режисьора Пабло Бергер.

„София Филм Фест в Пампорово” е част от международния проект „Операция КИНО” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас и Пловдив, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”. Основен мотив на пътуващото издание на София Филм Фест е свързан с ниското ниво на кинопоказа на европейско, българско и алтернативно кино у нас и липсата на киносалони в много населени места в България.

„София Филм Фест На Път” цели да представи избрани филми от София Филм Фест в различни градове на България. Програмата се състои от пакет от средно 8-10 заглавия, включително няколко български филма, които ще бъдат представени на публиката от своите създатели.

Очакваме Ви на Кино!

Вирни се горе