Фабрика в Чепеларе става водещ световен производител на ски

 Фабрика в Чепеларе става водещ световен производител на ски

До две години фабриката за ски в Чепеларе „Амер Спортс България” ЕООД ще се превърне в един от водещите световни производители с капацитет над 1 млн. чифта ски годишно. Това стана ясно по време на церемония, на която министърът на икономиката Трайчо Трайков връчи на ръководството на предприятието сертификат за инвестиция клас А.

Документът е признание за инвестиционен проект, предвиждащ разширяване и модернизация на производството на фабриката, на стойност 7.8 млн. лв. Той ще се реализира в продължение на три години и ще увеличи капацитета на предприятието, така че да го направи едно от водещите в света в този профил. На церемонията присъстваха посланикът на Финландия у нас Н.Пр. г-жа Таря Лайтиайнен, прокуристът на дружеството Щефан Лебербауер, управителят Кръстьо Вангелов, представители на кметство Чепеларе и др.

„Фабриката в Чепеларе играе стратегическа роля за растежа на ски производството”, заяви при получаването на сертификата прокуристът на „Амер Спортс България” Щефан Лебербауер. „Целта ни е то да стане едно от най-големите в света с дял 15-20% от цялото производство на ски. Печалбата ще е и за Чепеларе, и за България.”, допълни той.

„Амер Спортс България” ЕООД планира да финансира проекта изцяло със собствени средства на финландската компания майка “Amer Sports Corporation”, която държи лидиращи брандове в зимната екипировка като Atomic и Salomon. Реализацията му ще осигури над 100 нови работни места към съществуващите до момента около 600. Инвеститорът е заявил и няколко мерки по Закона за насърчаване на инвестициите сред които съкратени срокове за административно обслужване, индивидуално административно обслужване, изграждане на елементи от публична пътна инфраструктура и по-точно улица до границите на имота на стойност около 200 000 лв.

„Това е първата от този клас инвестиция за финландския бизнес в България, при това в регион с висока безработица. Подобно амбициозно производство означава повече експорт и приходи за страната", заяви посланикът на Финландия Н.Пр. Таря Лайтиайнен. Тя припомни, че за последните 10 години двустранните отношения са дали двойно повече резултати, но има още области, в които биха могли да се развият – чистите технологии, управлението на отпадъците, енергийната ефективност и др.

„Амер Спортс България" ЕООД, е специализирано в производство на ски и зимни артикули. Основните продукти са алпийски ски, детски ски и ски за бягане. Едноличен собственик на капитала на дружеството е „Амер Спортс Холдинг" ГмбХ, Австрия. То, от своя страна, е собственост на компанията “Amer Sports Corporation”, Финландия, която е сред най-големите производители в света на ски и най-разнообразна спортна екипировка.

Годишното производство на двете фабрики в групата (Алтенмаркт, Австрия и Чепеларе, България) представлява над 25% от световния пазар на ски. Дружеството продава директно своята продукция на фирмите „Атомик"-Австрия и „Саломон"-Франция, като основните пазари са ЕС, САЩ, Япония.

Приходите от продажби на българската компания за 2009 г. е над 35 млн. лв., а за 2010 г. близо 60 млн. лв. През периода от придобиването на дружеството през 2008 г. до края на 2010 година са инвестирани над 6 млн. лв. в разширение и модернизация на сгради, оборудване и подобряване на инфраструктурата.

Вирни се горе