Европейският парламент за България - Изявление на Групата за наблюдение на демокрацията

Европейският парламент за България - Изявление на Групата за наблюдение на демокрацията

Европейският парламент за България – Изявление на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права

Съвместно изявление на членовете на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права след проведената наскоро среща във връзка със ситуацията в България:

На 28 август, Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права (DRFMG) проведе заседание във връзка със ситуацията в България. Бяха изслушани редица участници. Заседанието беше проведено при закрити врата. Въпреки това няколко участници, както и други лица, които не участваха в заседанието, разпространиха подробности от дискусията.

В този контекст отбелязваме изявлението на българската прокуратура и на други участници. Всички изявления отразяват изключително и само техните наблюдения. Тези изявления съдържат твърдения, които не се споделят от Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права (DRFMG) .

Заседанието беше организирано по собствена инициатива на DRFMG и беше фокусирано върху последните събития в България във връзка с демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, по-специално свободата на медиите, независимостта на съдебната система и разделението на властите.

DRFMG ще докладва на Комисията по граждански свободи на ЕП (LIBE) относно мониторинга като цяло, нашите заключения от горепосоченото изслушване, както и отговорите на въпроса с искане за писмен отговор, който ще бъде предоставен на българските власти.

Пресслужба на Европейския парламент

Вирни се горе