Евродепутатът Владимир Уручев е включен в делегация на ЕП, която е на посещение в Перм, Русия

Евродепутатът Владимир Уручев е включен в делегация на ЕП, която е на посещение в Перм, Русия

В качеството си член на Делегацията за сътрудничество ЕС-Русия, евродепутатът Владимир Уручев ( ЕНП/ГЕРБ) е част от делегация на ЕП, която е на посещение в Перм, Русия от 27 – 29 май 2010 г. През първия ден от визитата делегатите разговарят с началника на кабинета на омбудсмана по човешки права на Руската федерация по въпроса за спазването на човешки права в страната.

“Европейският съюз, заедно с другите международни фактори, ще продължи да бъде силно ангажиран със спазването на човешките права в Русия, както и навсякъде по света. Целта на това посещение е да обсъдим на място, как може да постигнем повече конкретни резултати в това направление”, заяви Владимир Уручев преди отпътуването пред Българската пресслужба на ЕНП в ЕП.

В програмата е предвидена и среща със зам.-министър на външните работи на Русия по темата за визовия диалог между ЕС и Русия и възможностите за улесняване на визовия режим.

Евродепутатите ще посетят мемориалния исторически музей на политическата репресия “Перм-36” и ще участват в дискусия на тема “20 години по-късно – установяването на гражданско общество в Русия”. Освен институционални представители, работещи в сферата на човешките права в Пермския регион, в тази дискусия ще вземат участие ръководители на неправителствени правозащитни организации.

Спазването на човешките права в Русия следва да бъде “привилегирована точка” в дневния ред на срещите на върха ЕС-Русия – такова становище записаха евродепутатите в резолюция от септември 2009 г., припомня пресслужбата на десницата и допълва, че в края на миналата година Европейският парламент  присъди своята Награда “Сахаров” за свобода на мисълта на руската организация за защита на правата на човека “Мемориал”.

Вирни се горе