Жителите на Девинските села са отчаяни от бедността в района

Жителите на Девинските села са отчаяни от бедността в района

Възрастен мъж се разплака пред Янкова, заради мизерията, в която е принуден да живее

Хората в селата Селча и Михалково посрещнаха кандидатите за народни представители на коалиция “БСП за България” бурно и много емоционално. В Селча Дора Янкова и Дияна Чаушева изслушаха исканията и болките им, а възрастен човек със сълзи на очи сподели колко му е трудно да живее в изключителната бедност и мизерия със 161 лв пенсия и болна от рак жена, на която дори не може да осигури лечение. Две млади майки, които са едни от малкото останали да живеят там едвам събирали пари за лекарства и тетрадки за децата си, заради невъзможността си да работят в селото. Крайната бедност, в която живеят жителите там е достатъчно показателна за нуждата най-сетне да се намеси държавата в тези места и да се погрижи за хората си. В болката на хората Дора Янкова разчете вика за справедливост на народа: “Аз усещам болката и мъката, която изплаквате вие сега пред нас. Усещам гнева ви и знам, че той е заслужен. Защото той е резултат от оттеглянето на държавата от тук, от грижата за хората, от тези места. И всички вие вече ме можете да търпите тази несправедливост.Време е всичко това да се промени.”

Хората и тук са с малки пенсии и живеят в мизерни условия и нищета. Затова навсякъде настояват да се разкрият нови работни места и заводи, които да задържат хората в селата. Пенсиите да се увеличат, така че да покриват поне минималните нужди на човек:" Какво е това нещо,за празниците даже не можем да се почувстваме като нормални хора с тия смешни добавки. До кога ще търпим това унижение." Хората възнегодуваха и срещу централизираното насочване на средства само в големите градове: “В три града се наливат пари и само правят там предприятия, ама ние не можем да стигнем до там. Ни пътя ни направен, жените трудно пътуват, трябва тука всичко да зарежат-деца, къща, семейство. Всички да се изселим ли?” питат хората. “Сега Бойко Борисов много го е яд за Цанков камък, ама имаше работа. И казва платинен път, ама наистина е такъв, а неговите магистрали на втория месец се отварят дупките.” Уволнена “по партийна линия” пък учителка с болка призна, че преподаването и липсва много, но повече и тежи, че може училището да се затвори: “Учителството, г- жа Янкова знае, е призвание и тежи, когато не може да преподаваш. Но моята болка е друга-тук вече почти няма деца, аз макар, че съм съкратена искам то да се съхрани. Едно място като няма училище и читалище, то вече е зачеркнато! Пожелавам ви като станете депутати да се сетите, че има едно село, където хората имат нужда от работа!”

Дора Янкова представи части от програмата на БСП за намеса на държавата с финансиране на публично-частни дружества и целенасочена инвестиционна политика за родопския регион и получи подкрепа от жителите в селата, които също казваха, че този регион не може без държавна помощ и за работа, и за образование, и за здравеопазване. В Михалково призоваха кандидатите да запазят държавата: “Пазете България, пазете Родопите! Не продавайте родината!”

Трябва промяна и тя ще се случи на 26-и с бюлетина номер 10! Завършиха кандидат-депутатите пред жителите на девинските села.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе