Жители на смолянския квартал Устово поискаха от представителите на партия ГЕРБ защита срещу строежа на ТЕЦ

Жители на смолянския квартал Устово поискаха от представителите на партия ГЕРБ защита срещу строежа на ТЕЦ

Жители на смолянския квартал Устово поискаха от представителите на партия ГЕРБ защита срещу започналия там строеж на ТЕЦ с биомаса. На срещата присъстваха д-р Даниела Дариткова – водач в листата на 22-ри многомандатен избирателен район Смолян, кандидат-депутатът Димитър Настанлиев и областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов, който е кмет на общината.

Това е най-назрелият проблем за живеещите в кв. Устово. Строителството на топлоцентралата е започнало. Обектът е на около 200 метра от жилищните сгради. Над 1 330 човека са се подписали срещу електроцентралата, в която инвеститорът „Бара Груп” – еднолична фирма на ЧЕЗ, влага 20 млн. лв. Местните хора обаче са категорични, че съоръжението ще изхвърля вредни газове и са готови на протести, ако строителството не спре.

По време на срещата с представители на ГЕРБ присъстващите поискаха от д-р Дариткова като стане депутат, да изиска да се направи съществена преценка на структурата, организацията и управлението на проблемите по околната среда. Поискаха също тя да предложи промени в закона и наредба № 7, с която е премахнато изискването за отстояние от жилищни сгради при строителството на промишлени обекти.

Мелемов беше взел със себе си документите, които се съхраняват в общината за това строителство. Проследи хронологията на издаването им. Процедурата по издаване на разрешителни е започнала през 2010 г., когато кмет на Смолян е била Дора Янкова – сега кандидат за депутат от БСП. Тогава е имало пълно съдействие от страна на общината. От РИОСВ има издаден ОВОС.

„Като човек съм с вас. Като кмет трябва да спазвам закона. Но ви гарантирам, че няма да допуснем замърсяването на Устово. Знаете, че такъв обект гражданството може да го спре във всеки момент, в който се породи съмнение, че замърсява околната среда”, допълни той. Областният координатор на ГЕРБ пое ангажимент да потърси най-добрия юрист по въпросите на околната среда. Предложи на инициативния комитет те също да предложат свой юрист и заедно да търсят изход от ситуацията. Той очаква РИОСВ да му предостави абсолютно всички документи относно ТЕЦ-а.

„Ние поемаме конкретни ангажименти по този проблем. Няма как аз като устовка да не съм на ваша страна и да не се вълнувам, защото нали първо всички вредни газове ще отидат в къщата на родителите ми. Не мога да го допусна! Но аз призовавам да не сме толкова емоционални, а рационални. Предлагам да следваме определени стъпки, за да постигнем резултат”, посочи от своя страна д-р Дариткова.

Хората приемат за неприлично предложението на Дора Янкова да се спре строителството на централата до изборите.

„Ние сме дошли да търсим закрила от вас. Комунистите отиват и заплашват активистите за това дело – да не се бойкотира. Партийният им секретар прави контра подписка в Петровица. И сега се получава въртележка. Това е кощунство”, каза един от присъстващите. В края на срещата жител на Устово посъветва кандидатите непрекъснато да призовават за изборна активност.“Винаги в историята е било така – малката избирателна активност при всички избори води до беди“, каза човекът.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Вирни се горе