Зарко Маринов: Родопите трябва да имат силен глас в парламента

Зарко Маринов: Родопите трябва да имат силен глас в парламента

ДСБ представи тази вечер официално листата от кандидати за народни представители от Смолянска област. Гост бе лидерът на партията Иван Костов.

„Приятели на свободата и почтеността в политиката. На 12 май сме изправени пред много важни избори на страната. Вярно е, че досега винаги, когато предстоят избори, всички обясняват за всички видове избори колко са важни. Но тези са важни по няколко причини. На първо място страната ни изпадна в безпрецедентна икономическа криза, криза, която се усеща много жестоко в Смолянско, един край, който е на границите на оцеляването. Към тази криза, беше прибавена и една политическа криза, а в последните дни и криза на държавността. Свидетели сме на пълен разпад на институциите. Видяхме как лъсна едно лице – лицето на подземието, което се облече в публична власт и след четири години управление, видяхме докъде стигнахме. Поради тази причина, ние трябва отново да съграждаме институциите, да съграждаме държавата и да развиваме икономиката на страната ни, социалната политика. Затова тези избори са важни”, каза в словото си водачът на листата Зарко Маринов.

Накратко той обясни какво се случи през последните 10 години. „Ние загубихме 7 000 работни места, като прибавим към тях и други 7 000, които в момента са назначени да метат улиците, се оказва, че в Смолянска област около 25 000 души са заети в обществената и производствена сфера. Това е тъжната картина, това не може да не доведе до всички останали проблеми и накрая с обезлюдяването на планината, която всички обичаме, заради която сме останали тук, заради близките си. Миграцията убива нашите училища, нашите болници, културни институции. За да спрем тази миграция, най-напред искаме да възстановим държавността, а след това да започнем да развиваме и икономиката. Аз излизам пред вас като водач на листата на Коалиция Демократи за силна България и Български демократичен форум, защото имаме неща, които трябва да свършим. Аз самият съм политически активен от 1990 г., когато съм един от учредителите на СДС, но до 2011 г. когато бях кандидат за кмет на община Смолян, не съм се явявал за вашия вот. Този път реших, че аз трябва да поема своята отговорност, за да може Родопите да имат силен глас в парламента, каза още Зарко Маринов. Защото досега такъв нямаше и това е причината за много от проблемите тук. За съжаление, нашите народни представители, които бяха изпратени там, не си свършиха работата. Някои оставиха избирателите, други и семейството си.

Когато става дума за криза и за изход от нея – като един от най-информираните хора от Смолянска област, знам за какво става дума. Ние можем да изведем областта и страната ни от кризата. Ще наблегнем на първо място на създаването на работни места. Европейските програми ще бъдат използвани за укрепване на малкия бизнес, за да има генерирана заетост. По този начин след броени месеци ще се усети ефекта от тази мярка, защото тези 7 000 души ако бяха назначени в 2000 фирми, щеше да има голям ефект върху бизнеса. Като пример водачът на листата посочи, че през миналата година всички фирми в Смолянска област, които имат над 10 души работници са генерирали 36 млн. лв.печалба. А тези фирми, които са до 9 работници, са генерирали 52 млн. лв. загуба. Те са на границата на оцеляването.

Маринов завърши с легендата за Орфей. „Знаете, че повелителят на Родопите пред когото се прекланяла живата и нежива природа, когато е тръгнал да се жени за възлюбената си Евридика по време на сватбата я ухапала змия. Орфей бил натъжен и отишъл при Хадес да си я вземе обратно, с песни успял да склони Хадес, който му казал: Когато излизаш обаче,не трябва да се обръщаш назад. При излизането си Орфей се разколебал и се обърнал и в този момент любимата му изчезнала. Това значи, че ние трябва, излизайки от Ада, комунизма и посткомунизма, да не се обръщаме назад, да гледаме само напред и да не се разколебаваме“, заяви Маринов и представи кандидатите за народни представители от листата на ДСБ –

Димитър Льолев. Неговото присъствие в листата е знаково, той е известен джазмен, директор на Джулай джаз фестивал, един от хората, които прославя Смолян и музикалната ни култура.

„Имаме един джазмен в листата, защото имаме един джазмен в политиката – Иван Костов. В джазът се искат натрупвания, за да създаваш хармония“, обясни още Маринов.

Пети в листата е един представител на Националното движение за права и свободи, оглавявано от Гюнер Тахир – това е Данаил Хаджиев от с.Змеица – машинен специалист в обувната промишленост, работи във фирма „Барон“.

Четвърти в листата е Александър Чобанов от Смолян, автор на две книги. Той спечели престижната награда за дебют „Южна пролет“ в Хасково. В момента той е един от малкото хора, който може да се похвали, че си вади хляба от писане. Той е сценарист.

„Когато бях много малък, преди 1989 г., гледах „Рамбо“ 3. Баща ми влетя, извади касетите и ги хвърли от терасата, а след него влизаха милиционерите. Оказа се, че търсят Рамбо, който убива руснаците, а „Рамбо“ беше излетял през терасата. Чета днес вестниците за подслушванията, намеса в личното пространство. Та тази намеса от преди 25 години, я виждаме и сега. Което се оказва, че това са едни хора под прикритието на демокрацията, твърдят че са десни, а се случват тоталитарни неща, каза Чобанов.

Трета в листата е Ралица Чаушева, завършила в чужбина, главен дизайнер и във фабрика „Нитекс“- Доспат. „Реших да се присъединя към ДСБ, защото като млад човек, смятам, че не само имаме място на политическата сцена, но и трябва да решаваме проблемите“, каза Чаушева.

Втора е Мария Рускова – икономист, завършила ВИНС -Варна, „Счетоводство и контрол“. Започнала работа в бившия СМК, работила е в три банки, сега се занимава със счетоводни услуги. “ „Да се кандидатирам в листата на ДСБ ме мотивира вярата в Иван Костов и неговия екип от професионалисти. Считам, че това са верните стъпки, по които трябва да поеме България: доходи, работа, сигурност, което е мото на предизборната ни кампания“, заяви Рускова.

„Листата е чудесна, хубави, надеждни, сериозни, интелигентни хора. Желая им успех и основно заради това, че се сблъскахме с една невероятна пасивност и апатия от страна на народните представители от Смолянско да защитават интересите на региона, заяви Иван Костов. В тези години на криза между 2008 и 2013 за пет години държавата е единствената, която е увеличила доходите си с 5 млр.лв.

Ние казваме нека върне 350 млн. от тези 5 млрд., там където е бизнеса. Да се сложи необлагаем минимум в размер на минимална работна заплата. Да се намали данъка на Едноличните търговци, да се намали прага на осигуряване на едноличните и семейни фирми. Тези всичките неща, които предлагаме са за около 350 млн.лв., те ще идат точно при тези, които имат нужда и тези пари ще се върнат отново в икономиката на страната. Считаме, че образованието е основен фактор за борба с безработицата. Говорим за това какъв да бъде човек, какво може човека, този който излиза от училището – да може да носи отговорност за решенията си , да прави избор в живота, да си поставя цели, които да го направят конкурентно способен, а не да присъстват учениците колкото да пазят училищата от закриване.

Да придобиват професия, да вършат нещо, да могат да правят нещо. И аз разказвам един интересен случай за български турци заминали за Испания, където има огромна безработица. Те работят като лозари, получили сертификати, обучени са, а от общината им дали жилище с 50 години срок на изплащане. Испания дава възможност да си доведат децата, защото са достатъчно интелигентни там да се сетят, че най-важния капитал са хората.

Много хора закъсаха, фалираха, защото не знаят да правят бизнес. Ние имаме нужда от много предприемчиви хора. Искрено желая да не се случва тук това, което ми казваха във Видин – казват при нас няма предприемчиви хора. Дори и да има пари и предпоставки за развитие, когато наистина няма кой да тръгне, можете да си представите каква е следващата фаза на упадъка на духа на хората.

В тези аспекти говорим за образованието, което може да пребори безработицата. По отношение на европейските фондове, на които много хора се надяват Костов обясни, че те се управляват лошо, не създават работни места. Ние сме записали в предизборната програма, че с най-малко средства, да се създава най-много работни места, допълни лидерът на ДСБ.

Още подробности -Във Видео!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе