За морала в управлението, за партийната и човешката култура, за срама и още нещо

За морала в управлението, за партийната и човешката култура, за срама и още нещо

Май 2013 – предсрочни избори, мнения, компромати, платформи, откровени лъжи срещу постижими обещания.

Такава е ситуацията, в която пиша с желанието да ви запозная с факти. С важни факти, които подлежат на проверка.

Виждаме как БСП и в частност г-жа Янкова грейнаха по големи билбордове в Смолян и региона. Гледаме я в дебати, чиято цена е 300 лв. на минута, докато от години има примери, че партийните субсидии могат да решават реални проблеми на хората. Слушаме я как се опитва да ни убеди, че единствената алтернатива е БСП в сговорна коалиция със старите другари от ДПС. Тези приказки може би щяха да тежат повече, ако бяха изговорени от непознат. Или ако се разчита на хорската наивност.

Но тук има факти. Нека ги видим с широко отворени очи, без розови, червени или сини очила.

В края на 2011 година община Смолян беше оставена като самотно дете, ограбено от собствените си родители. Доскорошните й управленци от БСП я оставиха с над 20 млн. задължения. И за да не спорим за точната цифра, пояснявам: 7 млн. неразплатени към контрагенти; 1.4 млн. към Българска банка за развитие; над 2 млн. по лизингов договор със СД “Лайтинг” (фирма, в която преди време е имал участие уважаемият г-н Михалевски); над 13 млн. задължения по заем към “Инвестбанк”; претенции за над 800 хил. лв. от консорциум “Светлина” за поддръжка на уличното осветление и др. За повече от година политическо говорене така и не чух ясен отговор на въпросите КАК и ЗАЩО бяха натрупани тези задължения. Слава богу, отговорът на въпроса КОГА е точен – в 8-годишното управление на г-жа Янкова. Почти всяко управление заварва някакви задължения, но не всяко наследява катастрофирала община. Един пример – бившият кмет на Благоевград остави сериозни суми по сметката на наследника си от ГЕРБ. Значи може да се управлява и иначе. Не като тайфун.

Кампанията е към своя край, но до днес не стана ясно: Как може от БСП да говорят за социална политика и грижа за младите, когато не е разплащано храненето на децата в детските градини на Смолян? Задълженията за около половин милион лева са от 2009 г. Слава богу, не на думи, а на дела голяма част от тях са погасени, а другите – разсрочени, и в момента се плащат редовно. Как може да се говори за солидарност към пенсионерите и хората на средна възраст, когато не е разплащано от години намаленото или безплатното им пътуване? Как да говорим за подкрепа на инициативните хора, когато част от тях дадоха свои имоти за път от Левочево, към Райковски ливади, а не им бяха платени местата, които те отстъпиха за път? Как да насърчим хората да даряват средства за чешми, архитектурни планове, детски площадки, когато дарения за около 60 хил. лв. бяха похарчени за друго? Как да се помогне и стимулира бизнесът, когато общината не е връщала в срок депозити и гаранции на фирмите? И те, вместо да печелят процедури, “спонсорират” общината със собствени средства. Изхарчени са над 600 хил. лв депозити и гаранции за участие, които са жизнено важни за всяка фирма в условия на криза.

Как да отдадем уважение на хората в последния им път, като гробищните паркове бяха заварени с изчерпани места и хората погребваха своите близки на пътеките!? Как да повярваме на довода, че заради липса на пари са се “случвали” горните неща, а имаме сключен договор за поддръжка на улично осветление, по който фирмата претендира за над 800 хил. лв. задължения? Когато таксата само за обход е договорена за 12 000 лв. на месец . Когато има случаи, в които за един ден се открива повреда, докладва се в общината, общината възлага ремонта, ремонтът е извършен и е издадена фактура за десетки хиляди левове. Повтарям, за един ден! Как може да е състоятелно оправданието за липса на пари, когато са се сключвали договори за написване на устав от няколко машинописни страници!? Услугата е предплатена авансово 100% за “скромните” 12 000 лв. А устав няма.

Как да вярваме на бивш кмет, сега кандидат за депутат, чийто основен успех е воден цикъл, реализиран от фирма, в чийто Съвет на директорите е бил същият този бивш кмет?

Как да вярваме на този бивш кмет, сега кандидат за депутат, който позволи, незнайно срещу какво – презастрояване и хаос в курорта Пампорово, Райковски ливади и вододайната зона на областния град – Смолянски езера?

Как да вярваме на кандидат за депутат, който от 2007 г. насам през 6 месеца открива граничен пункт при Горна Арда, а процедурата за възлагане е направена неграмотно и е върната от Комисията за защита на конкуренцията? На кмет, който излъга жителите на Катраница и Тикале, че ще бъдат завършени пътищата до селата им преди изборите през 2011 година? Как да вярваме в честността и грижата към всеки от населението на Смолянска община, когато само 3-4-ма са получавали почти всичките пари по проекти!? Когато споменатата по-горе фирма за поддръжка на уличното осветление е съсобственост на съпругата на общински служител, който следи и за състоянието на уличното осветление. Когато бившият председател на ОбС е представлявал общината по съдебни дела, а настоящи общински съветници и кандидати за народни представители са доставяли пейки и строителни материали на общината? Как да повярваме, че е управлявано перфектно, след като на г-жа Янкова бяха съставени над 20 акта за административни нарушения? Когато бюджетът на общината всяка година е бил изкуствено раздуван до 30 млн. лв. (при реално изпълнение около 50 %), за да се взимат по-големи кредити.

И питам тогава: Защо на малките населени места в общината не беше дадена възможност да се развиват по Програмата за развитие на селските райони в периода 2007-2013 година и станахме за смях пред съседните по-малки общини? Слава богу тази несправедливост няма да бъде повторена за периода 2014-2020 година.

А защо не рехабилитираха пътя Асеновград – Смолян и останалите важни пътни артерии, по които вече се работи? Не пипнаха нищо в годините на излишък в мандата на Тройната коалиция, а сега злостно говорят, че няколкото месеца забавяне са фатални? Нека погледнем фактите и реалностите и оставим на заден план празното политическо говорене и откровените лъжи! Ние показахме категорично през 2011 г., че не искаме такова маскирано и фалшиво управление, че искаме по-ниски данъци, реално решение на проблемите, постижими срокове. Ние искаме да създадем условия за повече работни места, искаме обновени площи и улици в града, санирани сгради, кино, басейн, дом за стари хора, повече спортни обекти, бъдеще за нашите деца, а не дългове и упадък.

Нека да бъдем първо хора, а след това политици! Не мога да приема за нормално, че БСП стигнаха дотам да коментират личния живот на своите опоненти, да преиначават думи, да лъжат открито, да правят грозни политически изстъпления заради личната драма на самозапалилия се смолянчанин. Да стигнеш до такива крайности може да означава две неща – или си страшно притеснен за своето и на партията-майка политическо бъдеще, или просто нямаш елементарно чувство за достойнство, такт и човешко отношение. Искам да вярвам, че в настоящия случай става въпрос за първото. Не мога да повярвам на хора, които манипулативно твърдят, че кметът Мелемов трябва да излезе в отпуск, при положение, че не си е позволил да извършва политическа агитация в работно време. Прочетете Изборния кодекс, господа, и тълкуванията на ЦИК! Всичко отново опира до факти и документи. Къде беше будната ви съвест, когато през 2011 г. г-жа Янкова в предизборна кампания и в отпуск откриваше общински детски площадки, част от които бяха документално неизрядни и сигурно никой няма да се изненада – не бяха платени? И накрая. Гласувайте активно на 12-ти май! Гласувайте за правилни и ясни политики, за партии, които честно показват и успехите, и грешките си, за европейското развитие на България! Гласувайте за тези, които си вадят хляба не от политика. Гласувайте за тези, които реално са до вас и не ви обещават всичко, което искате да чуете, само за да се доберат до властта! Гласувайте за когото пожелаете, но помнете фактите! Пред тях и партийните богове са длъжни да замълчат.

Марин Захариев, кандидат-депутат на ПП ГЕРБ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе