АБВ: С всяване на страх и манипулации не може да се спечели доверието на хората

АБВ: С всяване на страх и манипулации не може да се спечели доверието на хората

Отворено писмо на АБВ до българската общественост и медиите

Поводът е поредната, и може би не последна, абсурдна инсинуация към АБВ, в случая с т.нар. „купуване на гласове“. Нямаше да ѝ обърнем внимание, ако тя не бе пореден епизод от дългосрочната кампания на очерняне и натиск върху дейци и активисти на нашата формация, която целенасочено се води месеци наред.

Нейни вдъхновители и организатори са същите тези, които гледат на избирателите като на „крепостен“ електорат, който може да бъде купуван и манипулиран. Същите тези, които хвърлят огромни средства с неясен произход, за да купуват медии и политическо влияние, социолози и социологически агенции, поставят на аванс сцената „нови политици“.

Сегашната предизборна кампания е на път да надмине всички предишни по липсата на елементарни стандарти и прозрачност, на елементарен морал и почтеност. Тук няма забранени средства и похвати. Заплахи, уволнения, използването на държавната машина, МВР, „независимата“ прокуратурата. Уволняват се „неблагонадеждни“, само за това, че са участвали или са проявили симпатия към политическия „враг“. Замислят се и се фабрикуват компромати по логиката „крадецът вика дръжте крадеца“.

Всичко това е обяснимо. Целта е отново да се възпроизведе статуквото. Появата на АБВ на политическата сцена бе посрещнато от актьорите на задкулисието (статуквото) с неистово озлобление и страх, че ще изгубят своите привилегировани позиции и монополна власт. И с основание. Защото залогът пред АБВ е разрушаването тъкмо на този порочен политически модел.

Не можем да замълчим пред този начин на водене на кампанията, целяща да смачка правото на избор, да създаде страхова психоза и чувство за безалтернативност в обществото. Ще качим на нашия сайт и ще внесем в компетентните държавни органи и институции всички факти за опорочаване на предизборната кампания. Не само ще информираме за този безпрецедентен начин на водене на кампанията нашите европейски партньори, обръщаме се към структурите на гражданското общество и неправителствените организации за активна позиция и подкрепа.

Предупреждаваме тези, които опитват да подклаждат страхова психоза и да смачкват правото на избор на хората, че лъжата не може да продължава безкрай. С демагогия, всяване на страх и манипулации може да се фалшифицират избори, но не и да се спечели доверието на хората.

Обръщаме се към българските избиратели, не се поддавайте на манипулации и страх. Единственият изход да се преборим със задкулисието е вашият глас!

София, 19 май 2014 г. Коалиция АБВ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе