Водачът на листата от ДПС Мустафа Карадайъ:Трябва да върнем демокрацията в България и сигурността у хората за насъщния

Водачът на листата от ДПС Мустафа Карадайъ:Трябва да върнем демокрацията в България и сигурността у хората за насъщния

Мустафа Карадайъ е роден през 1970 г. в Борино, където завършва и средното си образование. След това се обучава по специалността „Математика“ в Софийския университет. Завършил е УНСС. Преподава 5 години в НБУ специалност „Информатика“. Работил е като служител в Централния съвет на ДПС от 1996 до 2003 г. От 1998 г. до 2003 г. от учредяването на младежката организация на ДПС той е два мандата неин председател. От 2002 г. до 2010 г. е зам. изпълнителен директор на агенцията за следприватизационен контрол. От 2010 година до сега е секретар на Централното оперативно бюро на ДПС. Партийната му биография започва с учредяването на академичното дружество на ДПС в София през 1991 г. Той е част от хората, които стачкуваха в първите години на демокрацията. От тогава той работи по изграждането на партийна структура и младежка организация.

Г-н Карадайъ, тази година предизборната кампания започна със сигнали за подслушване, а няколко дни по-късно вече имаше повдигнати обвинения на висши служители на МВР. В средата на кампанията бивш министър от кабинета на Борисов – Мирослав Найденов обяви от ефира на национална телевизия, че са подслушвани министри. Какво е Вашето мнение по въпроса?

За съжаление наистина ставаме свидетели на грандиозен скандал. Не е нормално подобно нещо да се случва в страна членка на Европейския съюз. За нас това обаче не е новина, а просто потвърждение на това, което ние говорим от доста отдавна. Демокрацията в България сериозно е застрашена, използвани са методи от управляващите от ГЕРБ присъщи на един друг строй, който тормозеше хората и ги държеше в постоянен страх. Освен официалния сигнал внесен при главния прокурор, вече имаме и изявление на един човек, който бе част от управлението на страната. Мирослав Найденов бе един от любимците на Борисов и не веднъж той е заставал на негова страна. Силно се надявам не само да има повдигнати обвинения по тази тема, а да има и сериозни наказания. От изявленията става ясно, че сериозно са нарушени правата на човека в България и незабавно би трябвало Борисов и Цветан Цветанов да се оттеглят от политическата сцена и да понесат цялата отговорност. За съжаление това на този етап не се случва. На всичкото отгоре се появиха записи, които още повече шокираха хората. В тях се чува и гласа на един прокурор, който също е на високо ниво в държавата. Тези хора нямат срам и съвест и вместо да се оттеглят, те драпат със зъби и нокти да се доберат отново до властта. Аз съм сигурен, че това няма да се случи. Българският гражданин е мъдър човек и няма как да го подведат два пъти. Ръководството на ГЕРБ ще получи звучен „шамар“ от хората на 12 май, от което много ще ги заболи. По този начин обаче ние ще си върнем демокрацията и свободата. Всички ставаме свидетели какъв страх има у хората, било то да говорят по телефона или да се срещат с хора различни от партийния актив на ГЕРБ. Ако някой ми беше казал, че след толкова години у нас ще има наченки на нова диктатура, аз нямаше да му повярвам, но за съжаление фактите ме карат да мисля, че това се случва. Това е голямо петно за нашата страна и със сигурност ще има сериозни отзиви зад граница. Това е безобразие, и затова не бива подобни хора повече да имат достъп до властта. Да не забравяме, че в страната има закони и ние трябва да се съобразяваме с тях, а не да вярваме на приятелски клетви. Борисов вярва на Цветанов, тъй като му се е заклел в децата си, това ако е доказателство съм сигурен, че в затворите в България няма да остане един човек. Освен това никой освен Борисов май не е чул тази клетва, а дали и бившият премиер е готов да се закълне? Трябват спешни мерки от страна на държавното обвинение.

Очаквате ли още скандали в тази насока?

Нищо чудно да има още подобни изказвания на хора от ГЕРБ. За това намекна и Мирослав Найденов, който е защитен свидетел в момента. Това е много важно и не трябва да пренебрегваме този факт. Едва ли някой може да каже, кой в момента с какви записи разполага и в какъв момента ще ги извади. Това е нормално за подобно управление, което отдели от бюджета на страната над 1 млрд.лв. за подслушвания и има издадени стотици хиляди разрешителни за това, а колко са подслушвани и не регламентирано е друга тема. Не мога да повярвам, че има подобни хора с такова мислене. Как може да дадеш милиони за подобна дейност, а да не заделиш малко над 1 млн. лв. за запазване на болницата в Девин и по този начин да оставиш над 35 000 души без адекватно медицинско обслужване, от които десетки да губят живота си по линейките. Това меко казано е политика на геноцид, водена от лидерите на ГЕРБ. Казвам лидери, тъй като в момента не се знае, кой е Боса в тази партия, след като подобни изявления и записи няма отстранени, явно има разместване на пластовете.

Споменахте Девинската болница. Какво ще направите Вие по въпроса, ако сте в управлението?

Аз вече имах възможност да кажа нашата позиция по този въпрос. Държавата трябва да направи всичко възможно час по-скоро болницата в Девин да отвори врати, не седмици или месеци, а веднага. Това пренебрежение, към хората от три общини – Девин, Борино и Доспат трябва да се прекрати и хората да имат болница. Те плащат здравни осигуровки като всички останали в страната, както хората от София, Пловдив и т.н. Тези пари влизат в държавната хазна и тя трябва да се погрижи за своите граждани. Парламентарната група на ДПС направи две предложения в Народното събрание, с които се искаше отпускане на пари за болницата в Девин и за още подобни здравни заведения в страната. Разполагаме със стенограмите, от които се вижда, че и двете предложения са отхвърлени от депутатите на ГЕРБ и от техните неофициални коалиционни партньори. Тези хора не осъзнаха, че преди всичко става въпрос за здравето на хората. Те предпочетоха да робуват на партийните си интереси. Това се доказва с доста техни действия, като за общините управлявани от представители на ГЕРБ имаше средства, а за останалите – не.

Доста остро се изказвате и по инфраструктурата в областта, ще направите ли нещо и по този въпрос?

Аз мисля дори, че думите които съм казвал до сега са доста меки, а не остри. Какво да кажа за пътя Смолян – Девин освен, че между дупките има и малко асфалт. По принцип всички пътища в областта са изоставени за сметка на магистралите и дъгите. Достъпа до нашия регион е почти невъзможен и това се вижда от всички. Хората в Родопите са пренебрегнати за пореден път. Тука и безработицата е една от най-високите в страната. Закриват се работни места, институции, а не се открива нищо.

Какво имате предвид?

Освен болниците в Рудозем и Девин визирам и театъра в Смолян. Посягането на културната институция също е сериозна грешка за мен. Не може да се посяга по този начин на един театър с традиции. Това прехвърляне на топката от страна на общината към държавата и обратно не е нормално. До колкото разбрах закриването е започнало от бившия министър Вежди Рашидов. Защо т.н реформа в театрите засегна само Смолян? Тук също трябва държавата да се вземе в ръце и да възстанови театъра, не като сцена на някой друг, а като самостоятелна единица. И във връзка с това, нашият ангажимент е много ясен: Ако ДПС е в управлението на страната, то ние ще направим всичко възможно, като парламентарно представителство, в сърцето на Родопа планина да има театър!

Какво още трябва да се направи в нашата област според Вас?

Нещата са доста. През последните години нашия регион бе доста пренебрегнат. Преди всичко трябва да се работи за понижаването на безработицата, не с временни работни места, а с трайни такива. Това може да стане, като се съживи средния и малък бизнес, да се работи за пускането на ГКПП на пътя Рудозем-Ксанти, който бе един от зарязаните проекти в областта през последните години. Да се направи всичко необходимо за развитие на земеделието. Поехме и ясни ангажименти за ранното пенсиониране на подземните минни работници. Какво по точно имате предвид относно земеделието? Експерти на ДПС вече работят по този въпрос и имаме конкретни предложения за т.н семейни ферми, те ще са от голяма полза за хората от региона, които ще има възможност да получават субсидии в размер на 1 500 евро годишно. Това е една от възможностите да им се помогне на хората. Освен това нашата политика ще е да повишаваме доходите на хората в държавата, а не да ги замразяваме за сметка на рязане на ленти и тупане по гърдите, за нещо което е правено от всички правителства до сега, но без помпозност. За разлика от ГЕРБ, предишното управление ремонтираше и други пътища, повишаваше пенсии заплати, а допълнителни възнаграждения имаше за всички работещи в държавните институции и частни фирми, а не само на приближените хора до управляващите. Трябва да се възползваме и от даденостите на района. Мисля, че с това което разполагаме може спокойно да си помогнем и да повишим доходите си. Какво имам предвид като казвам това – екологично чистите продукти и храни, здравен туризъм и т.н. Освен това се вслушваме и в предложенията на хората по време на нашите обиколки в областта и мислим по тях. Една от тях е създаването на картофена борса в Смолян. Но основната задача пред ДПС на този етап е да върнем демокрацията в България и сигурността у хората за насъщния.

Г-н Карадайъ, какво Вие отношението към спорта?

Това е поредната ми болка за региона. Не мога да повярвам, че на този етап спорта в Смолянско е принизен на такова ниско ниво. Това не е било никога. Как е възможно областен град да няма футболен отбор дори и във „В“ група, да не кажа, че е най-нормалното да има тим в професионалния футбол. Сега какво се случва, в цялата област има отбори по-малко от пръстите на едната ръка на човек. За съжаление положението с детско юношеския футбол не е на по-добро ниво. Когато коментирах тази тема с хора, които живеят за футбола техните думи буквално бяха – „футбола в момента в Смолян е голям смях“. От това много ме заболя. Моя племенник играе в момента в школата на софийския „Левски“ и това е едно от доказателствата, че в Родопите има таланти в спорта. Има доста деца от областта и в други школи на елитните отбори в София, Пловдив, Стара Загора и др. Няма да коментирам колко специалисти избягаха от района, било то футболни или други. Това също според мен е от водената политика на местно и национално ниво. При спортните клубове също тече голямо редуциране, вместо да се стимулират и развиват. Не бива това да се случва. Трябва да се помисли за евентуално спортно училище, което се финансира от държавата. Чувам, че има проект за открит плувен басейн в Смолян. Струва ми се, че това начинание е доста необмислено. Не че не искам областния град да има такова съоръжение. Напротив. Но, не можели с тези пари да се ремонтира градския плувен басейн и града да има закрито плувно съоръжение 12 месеца в годината, а не само през лятото, особено ако си направим и равносметка колко месеца то продължава тук. Ако имаме басейн ще се възстанови и плувния спорт. Нима забравихме този басейн какви състезатели създаде, като Антоанета Френкева, сегашния спортен министър Петър Стойчев и др. За спорта трябва да се дава максималното.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе