Владимир Уручев: Преди ГЕРБ да поеме управлението ползвахме под 2% от еврофондовете, сега–38%

Владимир Уручев: Преди ГЕРБ да поеме управлението ползвахме под 2% от еврофондовете, сега–38%

В момента страната ни ползва 38% от еврофондовете, а преди ГЕРБ да поеме управлението на страната усвоявахме по-малко от 2%. Това заяви Владимир Уручев – депутат от ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент при посещението си в Смолян. „Българският гражданин след тези 4 години може да види навсякъде, че европейските пари са вложени в жизнено важни инфраструктури за функционирането на държавата, за създаване на база, която да привлича инвеститори. Нашата икономика няма как да се развива и да се вдигне стандартът на българския гражданин, ако нямаме външни инвестиции“, каза Уручев.

Той подчерта, че България в момента е уважаван член на ЕС, с доверие от страна на европейските институции към съответните български институции, към правителството. „Това беше постигнато през първите две години от управлението на ГЕРБ. Пред 4 г. България беше загубила доверието на основните европейски институции. Показател за това беше замразяването на еврофондовете, което е едно от най-мощните оръжия и послания на Европа към дадена страна членка, че нещо в нея не е наред. Понастоящем ние партнираме с тях много добре. На всички български искания се обръща подобаващо внимание и в повечето случаи се удовлетворяват така, както е поискано от нас, което значи, че сме изминали достатъчно дълъг път, знаем какви са процедурите – кое е допустимо в европейското законодателство, и искаме правилните неща“, отбеляза евродепутатът.

Относно упрека към управлението на Бойко Борисов, че „асфалт не се яде“ Уручев е категоричен, че това са недопустими критики. „Без достатъчно добра инфраструктура, инвеститорите ще са около големите градове и магистралите. За бедните райони – Северна, Северозападна България и в Смолянска област, това е жизнено важна основа, за да се развиват, да дойдат инвеститори. И то такива, които не просто да построят хотели, а фабрики и заводи. Нямам предвид мащабни като “Кремиковци” и “Химко” например, а съвременни малки заводи, произвеждащи продукция с голяма добавена стойност. Но на тях им трябва транспорт. Приказките, че асфалтът не се яде и това видите ли е абсолютно ненужна инвестиция, са спекулация, заигравайки се бедността на хората и с празните хладилници“, изтъкна Владимир Уручев.

Според него, ако погледнем дългосрочно, а ние сме длъжни, трябва да виждаме каква ще е България поне до 2020 г. В този период държавата трябва да е изградила инфраструктура, сравнима с другите европейски държави. Тогава да предприемаме мерки за привличане на инвеститори – ниски данъци, периоди на отлагане на плащанията, и още по-добро партньорство с местни власти. „За съжаление нещата не стават бързо. Направени са достатъчно много стъпки и трябва да се върви в тази посока, защото е правилната. Надяваме, че тази криза ще свърши, за да се успокои бизнесът, да се освободи потреблението, защото в момента и у хората, и у бизнеса го няма предприемаческия дух заради неяснотите накъде ще тръгне тази криза. Факт е, че има спестени над 36 млрд. лева в банките. Но ако се нормализират нещата и се появи доверие в във финансовата система, в банките, бизнесът ще върне нормалната си предприемчивост“, подчерта евродепутатът.

Вирни се горе