Целенасочената инвестиционна програма за развитието на Родопите получи подкрепа от бизнеса, браншовите и обществените организации

 Целенасочената инвестиционна програма за развитието на Родопите получи подкрепа от бизнеса, браншовите и обществените организации

Кандидатите за народни представители от Коалиция “БСП за България” организираха кръгла маса на тема “Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа развитието на Родопите”. Тя протече при засилен интерес от обществените и професионални организации в град Смолян, а модератор на масата беше Иво Инджов от Инстутита за модерна политика. На срещата присъстваха представители на малкия и среден бизнес, неправителствени организации, синдикати и граждани.

“Категорично смятам, че трябва да има програма за Родопите, а заплахите, които усетихме като народни представители са в няколко измерения”, зададе темата на срещата водачът на листата за Смолянска област Дора Янкова.

Водачът на листата насочи вниманието към няколко от негативните фактори засягащи нашият край: „Негативното влияние на голямата и глобална финансова икономическа криза тук даде много сериозно отражение върху цялата икономика. След 1989 година трансформирането на собствеността, а след 2009 и самата финансова криза. Тоест ние имаме много слаби страни и няма големи играчи, които да поемат икономически тези послания, които идват от голямата световна и българска икономика и икономическо развитие. Второ – ние продължаваме трудно да удържаме на засиления външен конкурентен натиск и отвън, и от националната икономика по много причини. Това са заплахи пред развитието на стопанството на целия Смолянски район като цяло и на самия Родопски. Паралелно с това втората заплаха е в човешкия потенциал, а по-добри възможности за реализация на младите хора извън района има, именно поради това икономическо и стопанско развитие. Имаме едно изключително негативно влияние на глобализацията, на климатичните промени, на енергийната зависимост и изключително сериозно при нас – на демографските процеси, от които страдат и семействата и бизнесът”, сподели тревогите си Дора Янкова. Водачът на листата припомни, че единственият член на ЕП, който се е ангажирал за планинските и полупланинските райони е Илияна Йотова – сега вицепрезидент. Благодарение на представения от нея в Брюксел доклад и обиколката й с членове на ЕП, след 2020 година еврофондовете за Смолянския район ще бъдат повишени с 5%." Д-р Христо Беров – преподавател по история в СУ „Климент Охридски“ и кандидат от гражданската квота на Коалиция “БСП за БЪлгария”, взе отношение по проблемите на образованието както в региона, така и в страната и представи визията за тяхното решаване, заложена в предизборната платформа на левицата. Вторият в листата адвокат Иван Гавазов, който е едно от младите лица в листата на левицата, говори за бъдещето икономическо развитие на района и проблемите, който тепърва ще бъдат решавани. Дияна Чаушева насочи вниманието на обществото към проблемите в здравеопазването и покани гостите на предстоящата на 17 март кръгла маса, която ще се проведе в град Девин на тема здравеопазване и балнеология.

На срещата получихме подкрепа от всички обществени и граждански организации присъстващи,а за резултатите и предложенията, които бяха повдигнати по време на дебата ще бъде търсен вариант за включване към Програмата за развитие на Родопите.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе