Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на Смолян от БСП: Аз подадох ръка за обединение и промяна в името на хората и бъдещето на общината

Стефан Сабрутев, кандидат за кмет на Смолян от БСП: Аз подадох ръка за обединение и промяна в името на хората и бъдещето на общината

Трима кандидати за кмет на Смолян подкрепиха предложената Харта на обединението „Смолян преди всичко”

Ние сме част от възможностите за промяна, която е наложителна, за да тръгне Смолян в правилната посока и да бъде едно добро място за живеене, каза Стефан Сабрутев, избраник на БСП за бъдещото управление на общината. Трима кандидати за кмет на Смолян приеха предложената от Стефан Сабрутев Харта на обединението „Смолян преди всичко”. В срещата в зала № 2 на Родопския драматичен театър участваха Димитър Кисьов от ПП „Глас Народен” и Анастас Коджабашев от НФСБ. Своята задочна подкрепа заяви и Ралица Данчева от ПП „Атака”, която поради неотложен ангажимент не можа да присъства лично, но по-късно ще представи своите допълнения към обсъждания документ. Първоначалният вариант бе обогатен с две предложения на Димитър Кисьов. Тримата участници заявиха своята готовност да работят в изпълнение на заявените в Хартата основни направления, независимо от бъдещата им позиция в местната власт.

ХАРТА НА ОБЕДИНЕНИЕТО „СМОЛЯН ПРЕДИ ВСИЧКО”!

Ние, кандидатите за кмет на община Смолян, независимо от различията ни, се обединяваме за съвместна работа и сътрудничество за:

  1. Опазване чистотата на природата в община Смолян.

  2. Развиване на Смолян като атрактивна туристическа дестинация.

  3. Създаване на благоприятен бизнес-климат за привличане на инвеститори.

  4. Създаване и утвърждаване на собствена екологична марка за биопродукти „Произведено в Смолян”.

  5. Всички наши решения, действия и мерки да са подчинени на добруването на хората в общината.

  6. Създаване на условия за повишаване на гражданската активност и гражданския контрол върху работата на общинския съвет и общинската администрация.

  7. Създаване на фонд „Социална помощ” за подпомагане на граждани, пострадали от бедствия или в тежко социално положение.

Към инициативата на Стефан Сабрутев се присъедини и инж. Лидия Арсова, единственият независим кандидат за общински съветник. Ако стане член на местния парламент, ще подкрепя разумните решения на кандидатите, застанали зад Хартата. Тя сподели изумлението си, че все още няма регистър за общинската собственост. Присъстващите граждани в залата приветстваха единението на политическите опоненти и се надяват в бъдеще да видят тяхното ефективно партньорство при решаването на смолянските проблеми. В своите изказвания те допълниха насоките, по които е нужна консолидация в местните органи на управление, за да бъдат защитени интересите на гражданите и обществените ползи. Настояват за прозрачност на обществените поръчки, тъй като над 50 процента от тях не минават през процедури и за тях няма никаква информация, нито последващ контрол. Дори общинските съветници не биват информирани, какво остава за гражданите. Фирма от Монтана, реализираща проекта пред болницата, не е сключила договор за контрол върху изпълнението, съобщи гражданин. Липсват места за паркиране в града. Остават недовършени обекти, а материалите са доставени и се похабяват без да бъдат вложени. Транспортната схема е неуредена, а жалейките са налепени на всеки стълб. Кметовете да не късат връзката с хората и да чуват техните болки и проблеми. По-широко участие на гражданите в управлението на общината.

И тримата кандидати залагат на гражданската активност като гаранция за контрол и коректив на местната власт. Дадоха дума, че ще си сътрудничат, и ще контролират какво се случва в общината и общинската администрация. Промяната трябва да тръгне от самите нас, каза в заключение Стефан Сабрутев. Присъстващите в залата пожелаха, който и да стане кмет от тримата явили се пред тях кандидати, славата на Смолян да засияе от Бостина до Брюксел.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе