Спешно приемане на Закон за планинските райони поискаха жители от Смилян

Спешно приемане на Закон за планинските райони поискаха жители от  Смилян

Спешно приемане на Закон за планинските райони поискаха жители от Смилян на среща с кандидатите за народни представители от Коалиция за България в Смолянска област. „В другите европейски държави има преференциални условия за планинските региони, а тук при нас условията са изключително трудни- за селско стопанство, за здравеопазване , образование. Ако се прокара такъв закон, животът в планината ще стане много по-лесен. Ако трябва да се търсят лобита и съдействие на приятели на Родопа планина“, заяви Милкана Йорданова- собственик на „Родопа милк“. Йорданова поясни, че за подобен закон е започнала разработка още през 1992 г.

На срещата в читалището в Смилян да представят приоритетите в програмата на Коалиция за България представиха водачът на листата Дора Янкова, д-р Нина Шехова, Георги Кисьов и общинските съветници Милко Гавазов, Атанас Устабашиев и Радой Краев.

Дора Янкова подкрепи изказването на Милкана Йорданова и подчерта, че за да се решават проблемите на район като нашия, трябва да се обединят усилията ва всички, за има активна гражданска позиция. В тази връзка водачката на лявата листа разясни на присъстващите своята идея за Граждански форум за развитието на област Смолян. Освен това Янкова подчерта, че е крайно време, в центъра на политиката да се постави икономическото и стопанското възраждане на България.

„Има възможности страната ни да има своя 10-годишен план за възраждане“, каза тя. „Къде е отношението към нашия район? Къде е гарантираното от ГЕРБ? Къде са строителите на ГЕРБ? За Смолян четири години нищо, но от сърце.“, каза Дора Янкова. В подкрепа на думите си водачката на листата на КБ посочи с болка двата „запушени“ пътя за Гърция – Горна Арда-Паранести и Рудозем –Ксанти. „Не може областният управител на Смолян да изпрати секретаря си, който е със специалност „Начална педагогика“ да води дипломация с гърците и да подпише документ, който ни връща години назад по отношение на пътя Рудозем-Ксанти“, обясни Янкова. Тя посочи, че за да няма развитие и по другия важен проект за Арденското корито – Горна Арда –Паранести, също ГЕРБ имат вина. „Правителство, което мандата му мина в лъжи“, каза водачката на листата.

Преди срещата в Смилян, представителите на листата на КБ се срещнаха и с жителите на село Могилица. Там хората отново поставиха проблемите за безработицата и бедността, но най-много те страдат от липсата за здравно обслужване. В китното родопско селце, джипи идва само едни път в седмицата , за няколко часа. За операция на очи пък трябва да се пътува по Пловдив или до друг град, а всичко е свързано с пари. Д-р Нина Шехова сподели своите виждания за прилагането на телемедицината за отдалечените села в планинските райони, но за това първо е нужна законова база. Също така и спешната помощ може да се структурира по друг начин, за да се оказва по-адекватно обслужване на хората в отдалечените населени места. С болка хората споделиха как преди повече от 20 години в селото са имали пет-шест щата в здравните служби, а сега нямат свой лекар. Друг въпрос, който вълнуваше присъстващите бяха пенсиите. Те одобриха програмата на КБ за индексиране на пенсиите по швейцарското правило и незабавното стопиране на нарастването на стажа и възрастта за пенсиониране.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе