Съставът на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“- Смолян поиска промяна начина на финансиране на театри, като родопския

Съставът на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“- Смолян поиска промяна начина на финансиране на театри, като родопския

Кандидатите за народни представители Дора Янкова и Христо Беров взеха участие в среща разговор за бъдещето развитие на театъра по покана на директора Румен Бечев. Той сподели тревогите си относно финансирането на театъра и бюджета на театъра за 2017, отчитайки обедняването на населението и невъзможността да продават на по-високи цени на билетите си. Това според него е несправедливо и е необходим друг начин на финансиране на театри като Родопския.

От актьорите в залата се постави остро въпроса, относно времето, в което театралната трупа може да работи и твори в сградата, която е собственост на общината. Те подчертаха, че нейното работно време е като на административна сграда.

Кандидатът за народен представител Дора Янкова изрази чувството си на гордост, че едва през март 2014 година Родопския театър е възстановен с решение на Министерски съвет, след неговото закриване от първото правителство на Борисов. Категорична беше позицията на Янкова, че както и до сега, социалистите ще подкрепят развитието на Родопския драматичен театър.

Янкова сподели, че при приемането на бюджет 2017 г. парламентарната група на ГЕРБ бламира собствения си министър и комисията по култура, които предлагаха увеличение на бюджета. Янкова изрази радостта си, че в театъра вече има млади актьори, като се ангажира с проекти, чрез които да се подкрепи целият екип на театъра, за да могат да останат тук. Такъв фонд е подкрепата за дебютни проекти. В дискусията с предложение на част от проблемите се включи кандидатът за народен представител Христо Беров, които също изрази притеснението си по повод липсата на отношение към културата в България.

Всички кандидати за депутати, които взеха участие изразиха недоумението си как до сега театъра и общинското ръководство не са намерили решение за нормалното функциониране на трупата. Представителите на другите политически партии също взеха отношение, като граничещо с цинизъм, беше изказването кандидата за народен представител от ГЕРБ, които обвини социалистите, че с програмата си „щели да реабилитират фашизма“ и напусна залата.

Накрая кандидатите за народните представители си дадоха обещание да обединят усилията си за подкрепа на Родопския театър. Из програмата на коалиция „БСП за България“ за култура и медии:

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе